Международният олимпийски комитет позволи в петък на спортисти от Русия

...
Международният олимпийски комитет позволи в петък на спортисти от Русия
Коментари Харесай

МОК разреши участието на руснаци и беларуси под неутрален флаг в Париж

Международният олимпийски комитет разреши в петък на спортисти от Русия и Беларус да вземат участие под безпристрастен байрак на Олимпийските игри в Париж през 2024.

 

Те няма да имат право да вземат участие в тимове и това ще стане категорично при положение, че не поддържат съветската инвазия в Украйна, заяви Агенция Франс Прес.

е няма да имат право да вземат участие в тимове и това ще стане категорично при положение, че не поддържат съветската инвазия в Украйна, посочи МОК в официално съобщение.

 

" Сред 4600 спортисти от цялостен ​​свят, които са се класирали за Париж 2024, сега има единствено 11 самостоятелни неутрални спортисти (осем с съветски паспорт и трима с беларуски паспорт) “, споделя организацията.

Отбелязва се, че досега повече от 60 украински спортисти са се класирали.

 

Ето и изискванията, с които е обвързвано днешното решение.

Отбори от спортисти с съветски или беларуски паспорти няма да бъдат обсъждани.

Спортисти, които интензивно поддържат войната, нямат право да бъдат включени или да се състезават.

Помощният личен състав, който интензивно поддържа войната, няма да бъде позволен до надпреварите.

Няма да бъдат допускани спортисти и личен състав, работещ по контракт с съветските или беларуските военни или органи за национална сигурност.

Освен това на Олимпийските игри в Париж през 2024 година няма да се демонстрира знаме, химн, цветове или друга идентификация на Русия или Беларус на нито едно публично място или публично събитие. Правителствени или държавни чиновници от тези страни също няма да бъдат поканени.

 

Въпросът за присъединяване на руснаци и беларуси е значим, тъй като може да провокира отсъствието на украинската делегация в Париж и това ще направи прекомерно внимателно присъединяване на руснаците, даже и без знаме и химн.

 

След като бяха осъдени да не вземат участие в международния спорт в края на февруари 2022, от МОК направиха доста отстъпки, като обясниха няколко пъти, че спортистите не би трябвало да " заплащат " за дейностите на политиците.

 

Миналия март МОК първо предложи на международните федерации за позволен руснаци и беларуси в надпреварите под безпристрастен байрак, като отложиха решението си за Олимпийските игри в Париж 2024 и Милано-Кортина през 2026.

 

Някои от федерациите одобриха рекомендацията, само че леката атлетика и в този момент отхвърля да допусне руснаци до надпреварите.

Представители на интернационалните федерации, на 206 олимпийски комитети и състезатели настояха в Лозана за " бързо " решение, с цел да се допусне в Париж дребен брой спортисти от Русия и Беларус, които са съумели да покрият нормативите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР