Международният наказателен съд (МНС) разреши днес да започне разследване за

...
Международният наказателен съд (МНС) разреши днес да започне разследване за
Коментари Харесай

САЩ и талибаните могат да бъдат разследвани за военни престъпления в Афганистан

Международният углавен съд (МНС) позволи през днешния ден да стартира следствие за осъществени военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Афганистан. Ще се проверяват и хипотетични издевателства, осъществени от американски военнослужещи в тази страна, съобщи " Франс прес ".

" Прокурорът на МНС получава позволение да стартира следствие за хипотетични закононарушения, осъществени на територията на Афганистан, считано от 1 май 2003 година ", съобщи арбитър Пьотър Хофмански.

Решението е било взето от апелативен състав. Съдията анулира предишно решение, взето на по-ниска правосъдна инстанция в МНС. През април предходната година основаният в Хага арбитражен съд отхвърли да позволи започването на следствие на тези закононарушения в Афганистан с мотив, че това няма да " е в полза на правораздаването ". Това решение беше взето седмица откакто Съединените щати анулираха визата на прокурорка на МНС Фату Бенсуда, отбелязва " Франс прес ".

Съединени американски щати приветстваха тогава решението, взето на първа инстанция. Администрацията на президента Доналд Тръмп е изрично срещу всякакво следствие на МНС в Афганистан. Съдът бе основан през 2002 година, с цел да проверява най-тежките закононарушения по света.

Съединени американски щати, които не членуват в МНС, оповестиха през март предходната година невиждани наказания против интернационалната правосъдна институция, включващи визови ограничавания за всеки, който съгласно тях ще е директно виновен за вероятно следствие против американските военни в Афганистан, напомня " Франс прес ". Решението, взето на първа инстанция месец по-късно, бе разкритикувано от правозащитни организации, а прокурор Фату Бенсуда го апелира през септември. Според правозащитници решението е било тежък удар за хилядите жертви на афганистанския спор.

Близо 3500 цивилни са били убити, а 7000 - ранени, във войната в Афганистан единствено предходната година, сочат данни на Организация на обединените нации.

Фату Бенсуда желае да изследва хипотетичните закононарушения, осъществени от 2003 година насам в Афганистан освен от талибаните и от афганистанските сили за сигурност, само че и от бойци от интернационалната коалиция и по-конкретно от американски военнослужещи. Освен това има изказвания, че Централно разузнавателно управление на САЩ също е прибягвало да мъчения в тази страна. Канцеларията на прокурора на МНС и представители на жертвите на афганистанския спор пледираха още веднъж през декември за започване на следствие в Афганистан. Така се стигна до днешното правосъдно решение на апелативна инстанция, анулиращо това от април предходната година.

Съединени американски щати и талибаните подписаха на 29 февруари историческо съглашение, проправящо пътя към цялостно евакуиране на американските военни от Афганистан. През последните дни талибаните направиха офанзиви, които Пентагонът омаловажи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР