Международният музикален фестивал Варненско лято става част от испанското председателство

...
Международният музикален фестивал Варненско лято става част от испанското председателство
Коментари Харесай

ММФ Варненско лято става част от испанското председателство на Съвета на ЕС

Международният музикален фестивал " Варненско лято " става част от испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което ще продължи в интервала от 1 юли до 31 декември. Това стана ясно на конференция, с присъединяване на кмета на Варна Иван Портних, Н. Пр. Алехандро Поланко - дипломат на Кралство Испания, артистичният шеф на фестивала Марио Хосен. На събитието, което бе водено от Антония Йовчева, шеф на дирекция " Култура и духовно развиване ", участваха й Коста Базитов, зам.-кмет на Варна, почетният консул на Испания във Варна Христо Дочев, Десислава Георгиева, началник-отдел " Фестивали и планове ", и Виолета Тончева от ТМПЦ- Варна. Акцент в програмата ще бъде концертът на Виенския камерен оркестър на 30-ти юни от 19 ч. във ФКЦ, отдаден на председателството. 

" Поводът за днешната среща е показване на 97-то издание на ММФ " Варненско лято “ – една от културните емблеми на Варна и на България, най-дълголетният и непрекъснато разрастващ се фестивал у нас, интензивно подкрепян от Община Варна.  Доказателство за това са оценките, извоювани през годините – през 2019 стана първи притежател на европейската премия на публиката,  а през 2022 - лауреат на платформата EFFE (Europe for Festivals and Festivals for Europe) 2022. ММФ " Варненско лято “ постоянно е отразявал настоящите културни направления в Европа и по света, само че и е имал и една сензитивност по разнообразни всемирен тематики. Затова предходната година специфичен посетител на фестивала бе един от най-изтъкнатите диригенти на Украйна – Микола Дядюра, което бе жест на поддръжка на Варна към украинския народ. Тази година уредниците са сложили различен акцент – концерт под патронажа на посланика на Испания, отдаден на Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз, както и още доста събития ", съобщи кметът Иван Портних. 

" За нас фестивалът е извънредно значим, тъй като началото му съвсем съответствува с деня, в който поемаме председателството на Съвета на Европейски Съюз. Концертът на 30-ти юни от 19 ч. във ФКЦ ще има европейско измерение – с присъединяване на Виенския камерен оркестър, с диригент испанеца Педро Халфтер, на канадския пианист от полски генезис Даниел Внуковски. Тогава ще бъде изпълнена " Одата на насладата " от " Деветата симфония " на Бетовен, която е и химна на Европейски съюз ", сподели Н. Пр. Алехандро Поланко.

41 събития с участници от 38 страни са включени в Международния музикален фестивал " Варненско лято “ в интервала от юни до октомври, заяви артистичният шеф Марио Хосен. Той показа програмата, в която се включват водещи международни музиканти, измежду които камерният оркестър " Ференц Лист “ от Будапеща с диригент Дмитрий Ситковецки, Софийската филхармония с диригент Щефан Фрухт, четири барокови ансамбъла и други. Испанска музика ще звучи и на Международния симпозиум под надпис " Традиция и повсеместност в испанската музика. От Барока до съвременността “, с присъединяване на учени музиколози от Испания, Франция, Австрия и Германия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР