Международният Консорциум ДЗЗД „ЕНВИМОН" възобнови изпълнението на теренните проучвания на

...
Международният Консорциум ДЗЗД „ЕНВИМОН" възобнови изпълнението на теренните проучвания на
Коментари Харесай

Възобновено е изпълнението на теренните проучвания на видове и природни местообитания

Международният Консорциум ДЗЗД „ ЕНВИМОН " възобнови осъществяването на теренните изследвания на типове и естествени местообитания в България. Дружеството е реализатор по план „ Извършване на разбори и изследвания на типовете и естествените местообитания в България, предмет на докладване според член 17 от Директивата за местообитанията и член 12 от Директивата за птиците “ по ОПОС 2014-2020 към Изпълнителната организация по околна среда. В интервала от август до месец декември 2021 година специалисти по обособените групи – безгръбначни, риби, бозайници, прилепи, растения, мъхове и видове естествени местообитания направиха теренни изследвания в над 700 места за мониторинг.

По време на изследванията са открити огромна част от целевите обекти, предмет на мониторинга, както на територията на зони от екологичната мрежа „ НАТУРА 2000 “, по този начин и отвън тях. Работата ще продължи и през зимния интервал, като ще се ползват методики за мониторинг на някои типове бозайници, оповестиха от сдружението.

Теренни изследвания през предходната година откриха за първи път от 50 години насам редкия неравен бегач. Еколози откриха огромна част от целевите типове безгръбначни животни в България по време на теренни изследвания. Най-интересните открити представители са: Carabus variolosus (1 образец до с. Вършец), Saga pedo (2 екземпляра на резерват „ Сините камъни "), Pilemia tigrina (6 екземпляра до Враца) и Nymphalis vaualbum (13 екземпляра до с. Горни Лом). Редкият бръмбар Lucanus cervus-1083 (4бр.) е открит в гр. Маджарово на завоя на р. Арда. Всички тези типове са извънредно редки за фауната на България заради обстоятелството, че са с доста локално разпространяване. Особено грапавия бегач (Carabus variolosus), който не е откриван за последните 50 години в България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР