Международният кинофестивал във Венеция, който се провежда за 75-и път,

...
Международният кинофестивал във Венеция, който се провежда за 75-и път,
Коментари Харесай

Ванеса Редгрейв получи Златен лъв на старта на фестивала във Венеция

Международният кинофестивал във Венеция, който се организира за 75-и път, бе открит нощес с тържествена гала по връчването на почетния " Златен лъв " за принос в киноизкуството на английската актриса Ванеса Редгрейв, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Кариерата на 81-годишната Редгрейв означи замайващ старт през 1966 година, когато се снима едновременно в 4 кино лентата. Носителка е на доста авторитетни награди, в това число " Оскар " за биографичната мелодрама " Джулия " (1977 г.) и на наградата от Венеция през 1994-а за ролята й във кино лентата " Малката Одеса ". Тя и до момента е една от най-търсените актриси в международното авторско кино. На този фестивал ще има специфична прожекция на кино лентата на младия френски режисьор Жюлиен Ланде " Писмата на Асперн " (2018 г.), в който тя играе една от функциите.

За премиерно проявление на откриването бе определен новият филм на американския режисьор Деймиън Шазел " Първият човек " с Райън Гослинг в ролята на американския астронавт Нийл Армстронг (1930-2012) - първият човек, кацнал на Луната.

Показаният нощес филм на Деймиън Шазел е в конкурсната стратегия. На предварителната прожекция за пресата преди галапремиерата нощес той получи позитивни, само че не и възторжени мнения, както се чака за евентуален кандидат за " Оскар ". Шазел редува сцените за физическа и психическа подготовка с препратки към персоналния живот на астронавтите. Той демонстрира осемте години преди кацането на Луната. Филмът е претрупан с голямо количество механически елементи, като не е лишен и от прочувственост: Армстронг е посветил полета си на паметта на своята рано умряла щерка, настояват основателите. Голямо място е отделено на Джанет Армстронг (в ролята Клеър Фой), която е обезпокоена за брачна половинка си.

Мексиканският режисьор Гийермо дел Торо, който предходната година завоюва премия " Златен лъв " и " Оскар " за най-хубав филм с " Формата на водата ", тази година се завърна във Венеция като ръководител на журито. В буйно слово на конференцията на журито той се разгласи за пълноправие на мъжете и дамите в Холивуд, като уточни, че това " не е единствено жест, а нужда ". Говорейки за салдото сред двата пола в киноиндустрията, той акцентира, че " задачата е ясна: 50 на 50 до 2020 година ". " Имаме действителен проблем в културата въобще. Трябва да бъдат чути доста гласове ", акцентира Дел Торо.

Той изрази задоволство, че тази година във Венеция има огромен прогрес в това отношение - журито се състои от 5 дами и 4 мъже, което поправя салдото от предходните години.

Жените в състава му са австралийската актриса Наоми Уотс, тайванската - Силвия Чанг, датската - Трине Дирхолм, френската - Никол Гарсия и полската режисьорка Малгожата Шумовска.

Мъжете в журито, с изключение на Дел Торо, са новозеландският режисьор на комедии Таика Уайтити, италианският - Паоло Дженовезе и австрийският артист Кристоф Валц.

Освен звездите на киното на Лидо - острова във венецианската лагуна, където по традиция се организира фестивалът - е бил видян вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, който тези дни е в епицентъра на политическите стихии към рецесията с мигрантите. Той е там като частен клиент. Президентът Серджо Матарела се отхвърли от наличие на откриването, спазвайки печал по починалите при рухването на моста в Генуа на 14 август.

Заради засилващите се всяка година ограничения за сигурност управляващите във Венеция оповестиха, че може да лимитират туристическия поток в града, да закриват или трансформират известните пешеходни направления. Кинофестивалът съответствува и с провеждащото се там архитектурно биенале.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР