Международният ден на възрастните хора ни дава повод отново да

...
Международният ден на възрастните хора ни дава повод отново да
Коментари Харесай

Президентът: Подайте ръка на възрастен човек, за да му припомните увереността и силата на младостта

Международният ден на възрастните хора ни дава мотив още веднъж да си напомним с признателност за всяко сторено от тях положително и с почитание към опита, който наследихме от тях, написа във Facebook президентът Румен Радев.

Да си възрастен през днешния ден, когато светът застарява, към този момент има нов смисъл. Да остаряваш в положително здраве, с сила за живот и нови прекарвания, е персонален избор, само че и съществена цел на политиката за възрастните хора, отбелязва президентът.

Той показва, че обществото, което желаеме да бъдем, не изоставя своите възрастни, в противен случай - подсигурява им правото на почтени старини с съответни приходи, медицински грижи и обществена отбрана. Солидарността сред поколенията стартира с възобновяване на връзките сред хората от другите възрасти, счита президентът.

" Понякога, увлечени в ежедневните дребни задания и огромни борби, забравяме за хората, на които изискуем живота си, първите си стъпки, първите си думи, първите си фантазии. Затова през днешния ден погледнете в очите своите близки възрастни, с цел да прочете в тях Вашата персонална родова история. Подайте ръка на възрастен човек, с цел да му припомните увереността и силата на младостта. Подарете време и внимание на Вашите близки възрастни. Нашите възрастни хора заслужават ", моли Радев.

Международният ден на възрастните хора се отбелязва от 1991 година с резолюция A/RES/45/106 на Общото заседание на Организация на обединените нации от 14 декември 1990 година, за да се увеличи информираността на обществеността по отношение на проблемите на възрастните хора и да се означи приноса и присъединяване им в обществото, сочи информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция. Темата на деня през 2023 година е обвързвана със 75-годишнината от приемането на " Общата декларация за правата на индивида " (10 декември 1948), като акцентът е подложен върху солидарността сред поколенията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР