Международният ден на труда беше отбелязан от десетки хиляди на

...
Международният ден на труда беше отбелязан от десетки хиляди на
Коментари Харесай

Арести заради незаконни митинги за 1 май в Истанбул

Международният ден на труда беше маркиран от десетки хиляди на манифестации, проведени от профсъюзи, неправителствени организации и политически партии в цяла Турция.

Полицейски бариери бяха издигнати рано тази заран в Истанбул, блокирайки всички пътища, водещи до емблематичният площад Таксим, където се намира Паметникът на Републиката.

Кабинетът на губернатора за следващ път отхвърли да позволи празнуването на 1 май с манифестации на известния площад.

Полицията позволи на профсъюзите само да поставят венци на Паметника на Републиката и да вършат къси изказвания за пресата на дребни групи.

Конфедерацията на прогресивните синдикати (DİSK), Конфедерацията на синдикатите в обществения бранш (KESK) и TÜRK-İş бяха измежду синдикатите, които влязоха на площад Таксим.

„ Искрено ви приветствам за 1 май, Деня на труда и солидарността “, написа президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Туитър.

Той акцентира, че през последните години Турция е постигнала прогрес в синдикалните права, заплатите, както и здравето и сигурността на служащите.

„ Увеличихме минималната работна заплата от 184 турски лири ($126) през 2002 година на 8500 турски лири ($437) през днешния ден “, добави Ердоган.

След 32-годишна възбрана, кабинетът на губернатора на Истанбул даде позволение събирането на 1 май да се организира на площад Таксим през 2010 година След това митингите още веднъж бяха неразрешени от 2013 година поради плана за градеж на пешеходна зона на площада.

Въпреки полицейските блокади разнообразни политически партии, демократични организации, профсъюзи и юношески организации се пробват да щурмуват и да проведат манифестации и шествия на емблематичния площад.

Групи хора се пробваха да манифестират до Таксим от кварталите Бешикташ и Шишли без никакво позволение, само че полицията се намеси и ги разпръсна. Това докара до пререкания с полицията и арестувания на жители, оповестява Марица.

Членове на синдикатите DİSK/Enerji-Sen и İnşaat-İş, в това число генералният секретар на DİSK/Enerji-Sen Емин Ациз и председателят-основател на синдиката Камил Карта, бяха арестувани, до момента в който вървяха към площад Таксим с транспаранти, на които пишеше „ Съпротивата и солидарността ни кара да живеем, да живее 1 май. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР