Международният ден на бездомните животни се отбелязва днес, пише БТА.

...
Международният ден на бездомните животни се отбелязва днес, пише БТА.
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на бездомните животни

Международният ден на бездомните животни се отбелязва през днешния ден, написа Българска телеграфна агенция. Денят се празнува от 1992 година, през третата събота на август, по самодейност на Международното сдружение за правата на животните (ISAR).

Целта е да се увеличи информираността на интернационалната общност за тежкото състояние, в което се намират бездомните и изоставените животни, се показва в информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция. В днешния ден се припомня и за ролята на притежателите на домашни любимци в предотвратяването на появяването на бездомни животни посредством неконтролираното развъждане.

През 1695 година в Япония се появява първият в света подслон за бездомни кучета. През 80-те години на 19-и век се появяват първите приюти за бездомни животни в Съединени американски щати и Англия, а при започване на 20-и век - в Австралия. През 1822 година Англия приема първия закон, ориентиран към отбрана на животните от свирепост.

Бездомно животно е това, което няма притежател и обитава на улицата, разяснява за Българска телеграфна агенция доктор Надежда Мечева, началник на ветеринарната клиниката за бездомни животни на фондацията " Четири лапи " в Банкя. Фондацията има и две мобилни клиники, които обикалят в страната по отношение на акции за кастрация.

Хората не би трябвало да подминават бездомните животни, а би трябвало да демонстрират грижа и да им оказват помощ, било то с храна или вода, сподели доктор Мечева. Тя подсети, че кучетата и котките са най-хубавите другари на индивида и заслужават положително отношение.

Преди да окажем помощ, би трябвало да подходим деликатно по отношение на характера на животното, което сме срещнали на улицата, уточни Мечева.

Хубаво е животните да се хранят единствено с подобаващата за типа им храна. Често хората не си дават сметка, че нашата домашна храна може да е рискова и да докара до тежки храносмилателни разстройства при животните, съобщи също експертът. За предпочитане е да нахраним бездомния другар с гранули или консерва, изясни тя.

Ако съответното животно е умерено, то може да бъде доведено до нашата клиника в Банкя, където да получи съответната грижа, да бъде кастрирано и имунизирано. Това ще удължи продължителността на живота му, сподели доктор Мечева. Услугата е безвъзмездна, като клиниката има контракт със Столичната община.

Въпреки че нямат стопани, общините са виновни за бездомните животни на тяхна територия, означи ветеринарният доктор. Всяка община би трябвало да съблюдава националната стратегия по отношение на контрола върху популацията на безстопанствените животни. И всяка година общините дават доклад за осъществената активност, разясни Надежда Мечева.

Общините се включват в акции за бездомните животни. През юли " Четири лапи " и община Белица проведоха акция за кастрация.

Посланието за поддръжка

Неотдавна " Четири лапи " показа онлайн платформа – " Академия за приюти ", за гратис образование, което цели да насърчи и улесни процеса по осиновявания на животни от приюти. В осем модула се дават насоки и най-хубави практики, които целят да открият най-хубавия дом за животното.

Кампанията " БезДОМен или ДОМашен? Ключът е в теб! " предизвиква осиновяването на животни от приюти и природозащитни организации. Експертите се стремят да повлияят на смяната на отношението на хората към осиновяване на бездомни животни.

Преди да си вземе домашно животно, човек би трябвало да подходи отговорно, поучава доктор Мечева. Всяко животно е ангажимент и изисква характерни грижи. Според типа и характера, всяко животно се нуждае от съответното внимание. Така да вземем за пример някои породи кучета се нуждаят от повече разходка и игри, разяснява Мечева.

Осиновяването не би трябвало да бъде преждевременно и импулсивно решение, тъй като задължението, който стопаните поемат за любимеца, е дълготраен, поучава още от " Четири лапи ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР