Международния наказателен съд в Хага издаде на 17 март заповед

...
Международния наказателен съд в Хага издаде на 17 март заповед
Коментари Харесай

Как се разследват военните престъпления на Владимир Путин в Украйна 

Международния углавен съд в Хага издаде на 17 март заповед за арест на съветския президент Владимир Путин. Това е единствено една от нишките в комплицираната мрежа от интернационалните и национални правни стъпки по отношение на хипотетичните военни закононарушения в Украйна, изяснява Ройтерс.

По данни на основната прокуратура в Киев от нахлуването на Русия в Украйна са регистрирани повече от 74 500 закононарушения. Изправянето на причинителите им пред съда не е лесна задача.

Украинските и западните управляващи настояват, че има доказателства за убийства и изтезания, обстрел на гражданска инфраструктура, насилствени депортации, отвличания на деца, изтезания, полово принуждение и нелегално задържане.

Русия обаче неведнъж отхвърля нейните сили да са правили жестокости или да са нападали цивилни. Успешното наказателно гонене на военни закононарушения изисква висок стандарт на доказателствата в обстановка, в която достъпът до обвинените и местата на закононарушенията постоянно е стеснен, а юрисдикцията на националните и интернационалните съдилища се припокрива.
Ролята на Международния углавен съд
Базираният в Хага арбитражен съд води най-значимите следствия против най-изтъкнатите обвинени, като се гледат каузи за военни закононарушения, както и по-широкообхватни закононарушения против човечеството и геноцид.

От началото на следствието си преди една година прокурорът на МНС Карим Хан е посетил Украйна четири пъти.

Хан е посетил Киевска област, където в предградието Буча са избити цивилни жители, и Харковска област, където се намират опустошените от обстрел жилищни квартали в град Бородянка, както и дом за деца в Южна Украйна.

Заповедите за арест на Путин и Мария Лвова-Белова, съветски омбудсман по правата на децата, теоретично съставляват първата стъпка към възможен правосъден развой, макар че при сегашните условия залавянето и повдигането на обвиняване на съветския президент е съвсем немислимо.

Дори това да се случи, предходни каузи на МНС демонстрираха, че е мъчно да се осъдят най-висшите длъжностни лица. За повече от 20 години съдът е издал единствено пет присъди за съществени закононарушения и нито един от тях не е бил върховен държавен чиновник.

Разследванията на МНС против интернационалните фигури не са единствената опция. Военните закононарушения могат да бъдат преследвани и в личните съдилища на Украйна, както и във все по-голям брой страни, които организират лични следствия.

Съществуват и проекти за основаване на нов арбитражен съд, който да се занимава с съветската инвазия - която Москва назовава " специфична военна интервенция " - като закононарушение експанзия. МНС не може да повдигне такова обвиняване заради правни ограничавания.
Кой проверява закононарушенията на място?
Украинските прокурори, проверяващи военни закононарушения, работят с мобилни екипи, подпомагани от интернационалните правни специалисти и екипи от криминалисти. Те проверяват хипотетични нарушавания на интернационалното право след началото на нашествието на 24 февруари 2022 година, основно в южната и източната част на страната, където беше отвоювана назад територия завзета от съветските сили.

Националните съдилища се концентрират върху закононарушенията на " директния причинител ". Според украинските прокурори минимум 26 обвинени във военни закононарушения са съдени и наказани за обезчестяване и ликвидиране, обстрел на жилищна инфраструктура, грубо отношение и обир.

Но опитите да се потърси отговорност от съветските водачи и командири за дейности, осъществени по тяхна заповед, най-вероятно ще лишават години.

" По-трудната задача да се опитаме да изградим комплицирани съвкупни каузи, които да открият отговорността на лицата от висшето политическо и военно управление. Това е задача, която към момента следва да бъде изпълнена ", съобщи Уейн Джордаш, началник на мобилните екипи на правораздаването, изпратени в поддръжка на украинските следствия.

Въпреки това доказателствата се събират.

" Това, което е ясно от следствията на прокуратурата през последната година, е, че има незаконен проект и съветската военна интервенция по своята същина е незаконна. Не можеш да се опитваш да унищожиш украинската еднаквост без всеобщо осъществяване на военни закононарушения и закононарушения против човечеството и евентуално геноцид ", сподели Джордаш.
Какви други благоприятни условия има?
Европейският съюз неотдавна разгласи основаването на интернационален център за гонене на " експанзията " в Украйна, който е под управлението на европейския прокурорски орган Евроджъст, също в Хага. Това в последна сметка би могло да послужи за основа на нов арбитражен съд.

Военните закононарушения могат да бъдат дефинирани в границите на интернационалното всекидневно право или на националното право. Определенията на Украйна за военни закононарушения са по-тесни от тези на Международния углавен съд, да вземем за пример.

Редица, най-вече европейски, страни имат закони за универсална пълномощия, които биха им разрешили да преследват и украински военни закононарушения.

МНС се причисли към взаимен проверяващ екип с Литва, Полша, Естония, Латвия, Словакия, Румъния и самата Украйна, с цел да поддържа възможни правосъдни процеси в или отвън Украйна.

Освен това Независимата интернационална анкетна комисия на Организация на обединените нации за Украйна събира и документира нарушавания на интернационалното филантропично право, с цел да ги употребява за доказателствата, които се събират и споделят в Евроюст. Това би могло да подкрепи и делата, заведени от МНС.
Какво съставлява закононарушението експанзия?
Престъплението експанзия се дефинира, най-общо, като навлизане или опит за придобиване на политически и боен надзор над друга суверенна страна. Въпреки че МНС е непрекъснатият международен съд за военни закононарушения, той не може да преследва експанзия.

" Войната е закононарушение, само че не и военно закононарушение ", споделя Астрид Райзингер Корацини, учител по интернационално право във Виенския университет и специалист по закононарушението експанзия.

За да преодолеят тази " бездна в безнаказаността ", Украйна и няколко поддръжници, в това число Съединените щати и Европейския съюз, упорстват за основаването на ad hoc арбитражен съд за експанзия.

Съгласно нормалното интернационално право държавните глави, държавните ръководители и външните министри са ваксинирани против наказателно гонене пред националните съдилища, съобщи Райзингер Корацини.

Следователно арбитражен съд, който би могъл да преследва съветския президент Владимир Путин за експанзия, би трябвало да бъде нов интернационален арбитражен съд, учреден на източник на интернационалното право посредством многостранен контракт.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР