Международните финансови регулатори и 20-е най-големи световни икономики подготвят официални

...
Международните финансови регулатори и 20-е най-големи световни икономики подготвят официални
Коментари Харесай

МВФ, Световната банка и Г-20 ще регулират дигиталните валути на централните банки

Международните финансови регулатори и 20-е най-големи международни стопански системи приготвят публични стандарти за контролиране и издаване на национални цифрови пари. Г-20 - организацията на финансовите министри и на централните банкери на еврозоната и на 19 страни от разнообразни континенти - оповестиха публично на 13 октомври, че работят дружно с МВФ, със Световната банка и с Банката за интернационалните разплащания по формализиране на използването на цифрови валути на централните банки в банковите системи. В известието се споделя още, че до края на 2022-а ще бъдат приключени регулаторните рамки на "стабилните монети " (stablecoins), както и изследванията и изборът на дизайн, на технологии и на проби на цифровите пари. (Бел. ред. - Да напомним, че stablecoins са цифрови валути, които в общия случай са обвързани с физически парични единици като щатския долар). МВФ и Световната банка ще имат механически благоприятни условия да улеснят транзакциите с цифрови пари на централните банки сред страните до края на 2025-а.

Пътната карта на Г-20 за stablecoins последва взаимното известие на седем централни банки, публикувано през предходната седмица посредством БМР, за общ фронт на преход към национални цифрови валути. То е подписано от Федералния запас, "Бенк ъф Канада, Европейската централна банка, "Бенк ъф Инглънд ", Швейцарската национална банка, Шведската "Риксбанк " и "Бенк ъф Джъпен " и изброява свойствата, които централните банки ще изискват от цифровите пари на своите страни.

Северноамериканските, европейските и японската институции държат цифровите валути да са заменими със съществуващите парични форми и да наподобяват кеша като метод за лесна приложимост в множеството видове разплащания при ниска или никаква цена.

Дигиталните парични системи би трябвало също да се свързват към легални финансови технологии, да обработват огромни количества транзакции неотложно когато и да е на денонощието, да устояват на хакерски атаки и на оперативни сривове и да дават отговор на регулациите и на надзора, които се ползват за парите в обращение.

Цифровите парични единици на централните банки биха могли да подобрят трансграничните заплащания, да се опълчват на корпоративни кибер монети от сорта на Libra на "Фейсбук " и да вършат незабавни преводи на средства до потребителите по време на пандемията от ковид. Същевременно, тези валути не би трябвало да са анонимни и да се саморегулират, което е съществено отклоняване от логиката на виртуалните пари, чиято технология на разпределените регистри ще употребяват. Да напомним, че транзакциите с Bitcoins се реализират посредством мрежа от такива регистри, която скрива и изолира персоналните данни от централизиран контрол. Докато централните банки ще поддържат достъпа и видимостта на разплащанията с цифрови пари, както и идентичността на субектите по транзакциите.

ЕЦБ и "Бенк ъф Джъпен " оповестиха през октомври, че изследват опциите да емитират свои цифрови валути. В известието на ЕЦБ се споделя, че решение по въпроса за цифрово евро ще има през април 2021-а. Официални представители на японската централна банка пък настояват, че опитите с цифрова йена стартират напролет и приканват за съответни старания, с цел да настигнат Китай, който е най-активният "експериментатор " на цифров юан.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР