Международната рейтингова агенция Fitch подобри прогнозата си за растежа на

...
Международната рейтингова агенция Fitch подобри прогнозата си за растежа на
Коментари Харесай

Fitch подобри прогнозите за световния БВП. Ще се избегне ли рецесията?

Международната рейтингова организация Fitch усъвършенства прогнозата си за растежа на международния БВП (БВП) през 2023 година до 2,9% от 2,5%, предстоящи през септември. Прогнозата за напредък за 2024 година беше нараснала до 2,1% от 1,9%.

" Глобалната стопанска система се възвърне добре през 2023 година, подкрепена от нормализирането на потреблението в Китай и ускоряването на икономическия напредък в Съединените щати, което надви над внезапното стесняване в Европа след миналогодишния енергиен потрес в района ", се споделя в обновения преглед Global Economic Outlook (GEO).
 Прогнозите за положението на китайската стопанска система се утежняват
Прогнозите за положението на китайската стопанска система се утежняват

Рейтинговата организация Moody`s намали вероятността на Китай от постоянна до отрицателна

" Но вземайки поради, че към момента се усеща цялостното влияние на неотдавнашното парично стягане и поради продължаващия спад при недвижимите парцели в Китай и стагниращата стопанска система на еврозоната, световният напредък се чака да се забави внезапно до 2,1% през 2024 година ", означават специалистите на организацията.

Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, съгласно прогнозата на организацията, ще нарасне с 2,4% тази година против предстоящите по-рано 2%, на еврозоната - с 0,5%, а не с 0,6%.

Икономиката на Китай ще нарасне с 5,3% при предходна оценка от 4,8%. Брутният вътрешен продукт на разрастващите се пазари без Китай ще се повиши с 3,6%, а не с 3,4%, чакат специалистите.
 Рецесията идва скоро? Ето по какъв начин да се подготвите за нея
Рецесията идва скоро? Ето по какъв начин да се подготвите за нея

" Печалбите постоянно спадат, когато Съединени американски щати изпаднат в криза

През 2024 година стопанската система на Съединени американски щати ще избегне рецесията и ще нарасне с 1,2%, както предвижда организацията. Преди това се очакваше покачване от едвам 0,3%.

Междувременно прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт в еврозоната беше намалена до 0,7% от 1,1%.

Анализаторите на Fitch чакат ново повишение на лихвите от Федералния запас през януари 2024 година След това се чака Фед да направи пауза до юли и по-късно да понижи лихвите със 100 базисни пункта до края на идната година.

Европейската централна банка ще стартира да понижава лихвите през април, като до края на 2024 година те ще се намалят със 75 б.т., чака организацията. В същото време централната банка на Япония, в противен случай, ще стартира да покачва лихвите през идната година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР