Международната рейтингова агенция Фич обяви, че очаква Европейската централна банка

...
Международната рейтингова агенция Фич обяви, че очаква Европейската централна банка
Коментари Харесай

Фич очаква ЕЦБ в сряда да обяви, че приема Хърватия в еврозоната от 2023 г.

Международната рейтингова организация " Фич " разгласи, че чака Европейската централна банка (ЕЦБ) да разгласи на 1 юни, че дава позитивна оценка за присъединението на Хърватия в еврозоната от 1 януари 2023 година, излиза наяве от.

В сряда би трябвало да излезе постоянният конвергентен отчет на ЕЦБ, който се разгласява един път на две години и прави оценка напредъка към единната валута на страните, които още не са част от паричния съюз (включително България). На фона на предстоящата огромна вест за съюза българският парламент организира спор необятен спор по тематиката за приемането на еврото, в който дали това въобще би трябвало да е национална цел сега.

Подобно на България Хърватия също не извършва формалния аршин за инфлация. При Загреб обаче отклонението е по-малко от това на София. До преди година-две България водеше пред Хърватия в дипломатическите старания за присъединение към паричния съюз и имаше по-добро финансово-икономическо показване, само че напоследък Загреб пое самодейността.

През април Хърватия означи рекордна инфлация от 9.4%, само че съгласно формалния аршин средногодишната инфлация е 4.7% при възможни 4.2%. Според " Фич " Европейски Съюз е подготвен да приложи известна еластичност във връзка с отчитането на този аршин.

За сходна опция загатна във вторник и шефът на Българската национална банка Димитър Радев. Агенция " Фич ", както и Радев чакат въпросната еластичност да бъде приложена и към България.

Дори ЕЦБ да разгласи, че Хърватия не извършва критерия за инфлация, това надали ще отсрочи процеса по приемане на страната с повече от година, защото наподобява, че Европейски Съюз има подготвеност да ускрори процеса, отбелязва " Фич ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР