Международната природозащитна организация WWF представя за първи път възможностите и

...
Международната природозащитна организация WWF представя за първи път възможностите и
Коментари Харесай

WWF представя алтернативите за развитие на районите Перник и Бобов дол, засегнатите от края на въгледобива


Международната природозащитна организация WWF показва за първи път опциите и провокациите пред справедливия преход в Югозападна България. За тази цел WWF провежда две тематични обществени срещи, които ще се проведат в два от най-засегнатите от процесите на преструктуриране на въглищната промишленост градове – Бобов дол и Перник.

Събитията целят да показват резултатите от амбициозно изследване по тематиката за справедливия енергиен преход в Югозападна България. Документът, озаглавен „ Справедлив преход за въгледобивните райони. Сценарии за развиване в Югозапдна България “ беше създаден особено за WWF. Той включва в детайли социоикономическо проучване на района, както и другите възможности за неговото развиване с главен фокус върху въгледобивните зони Перник и Бобов дол.

За тази цел първата обществена полемика по тематиката ще се организира през днешния ден (09.04.) от 15:00-18:00 ч., в постройката на общината на Бобов дол. Тя е проведена взаимно от WWF България и локалната администрация. На нея ще участва кметът на града Елза Величкова, която ще разяснява актуалната комплицирана обстановка и бъдещите благоприятни условия за развиване пред Бобов дол. Ще вземат участие представители на локална власт, бизнеса, неправителствения бранш и медиите. От страна на уредниците на форума ще приказва основният специалист на процедура „ Климат и Енергия “ във WWF Георги Стефанов.

Втората тематична среща ще се организира на следващия ден (10.04.) от 14:00-17:00 ч., в Двореца на културата в град Перник. Освен кмета на града Вяра Церовска, събитието още веднъж ще е отворено за представители на бизнеса и неправителствения бранш от района, както и други заинтригувани страни. Поканени са представители на съответните отраслови институции и министерства, синдикати, общински и бизнес организации от София, както и представители на „ КРИБ Перник “, на Топлоелектрическа централа „ Република “, на мините в района. WWF България ще показа визията на организацията за развиването на региона в подтекста на новите провокации след края на въглищната епоха.

Какво съставлява справедливият преход?

Амбициозната европейска политика в региона на климата има за цел последователно да приключи производството на електрическа енергия, основаващо се на изкопаеми горива, преди 2050 година Това от своя страна постанова основаването на изчерпателен метод за обективен преход във всичките 41 въглищни райони на Европа. Този метод би трябвало да предложи съответни други възможности и задоволително финансови запаси които да понижат отрицателните последствия за локалните общности и работещите във въгледобивния бранш и ТЕЦ-овете, захранвани от въглища. В същото време от него се чака да подкрепи структурната смяна към устойчива локална стопанска система и справяне с нанесените последствия от десетилетията натоварен рандеман и замърсяване на околната среда.
За да реализиране оптимално положителни резултати, WWF работи дружно с всички заинтригувани страни: профсъюзи, локални управляващи и организации, национални институции, представители на гражданското общество, публицисти и европейски институции. От WWF имаме вяра, че, обсъждайки всички гледни точки, можем да създадем една ползотворна полемика, която да заложи последващи стъпки за развиване на стопански други възможности във въгледобивните райони.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР