Международната общност трябва да гарантира, че на всеки възможен агресор

...
Международната общност трябва да гарантира, че на всеки възможен агресор
Коментари Харесай

Зеленски в Хага: Справедливостта е по-твърда от стените на Кремъл

Международната общественост би трябвало да подсигурява, че на всеки вероятен агресор ще бъде потърсена правосъдна отговорност, съобщи през днешния ден във видеообръщение към участниците в интернационалната конференция „ Възстановяване на справедливостта за Украйна “ в Хага, в Нидерландия, украинският президент Володимир Зеленски, представен от Укринформ. По думите му всеки, който пристигна на власт в Русия след сегашния президент Владимир Путин, би трябвало да знае, че справедливостта е по-твърда от стените на Кремъл.

" Справедливостта е първата линия, от която би трябвало да стартира установяването на мира. Оръжията дават физическа отбрана, само че справедливостта е тази, която възвръща възприятието за сигурност за живота, защитаван със силата на оръжията. И също справедливостта връща чувството за предсказуемост на всички интернационалните връзки. Всеки вероятен агресор би трябвало да знае какво го чака, в случай че разрушава мира. Правосъдието е в положение да подсигурява това ", сподели Зеленски.

Повече от две години след началото на съветската инвазия в Украйна европейски министри и интернационалните следователи се събраха в Хага с цел да обсъдят напредъка в правосъдното гонене на военни закононарушения.

Украинският президент означи, че преди два дни той е бил в град Буча в региона на Киев, който се трансформира в " знак на съветското зло за целия свят ". Според него " към момента не са открити имената на всички цивилни украинци, които са убити от съветските бойци в града, както и в други украински селища, освободени от съветските окупатори ", отбелязва Укринформ.

" Въпреки че последователно се възвръщат градове и села, на всички места има едно и също изключително възприятие - едно и също за всички - възприятието, че следва още доста работа, следва да се работи най-много в името на справедливостта. Така, че това зло да бъде победено и физически, в действителността, на бойното поле, и по този начин, че хората да усетят увереност (в тази победа) в сърцата си. За да знае всеки, който пристигна на власт в Русия след Путин, че справедливостта е по-твърда от стените на Кремъл. Ще реализираме това единствено като работим дружно ", уточни украинският държавен глава.

В подтекста на казаното от него Зеленски приветства напъните на Международния углавен съд (МНС), който предходната година издаде заповед за ареста на съветския президент Путин и който работи за възобновяване на цялостната правдивост.

Украинският президент акцентира и значимостта от продължаването на работата по основаване на " съответни систематични механизми, с които да се възмездят вредите, породени от войната ". " Ние си сътрудничим с доста страни и държавни водачи, с цел да конфискуваме съветските активи и облагите от тях. Всичко това би трябвало да бъде в интерес на хората, които Путин се опита да унищожи с тази война ", добави президентът.

Той прикани участниците в интернационалната конференция в Хага " да не се отклоняват от общата линия - линията на справедливостта ".

" И аз ви апелирам да не забавяте темпото. Трябва да създадем всичко допустимо за твърдостта на правораздаването, с цел да може то в реалност да укрепи нашата отбрана - отбрана против експанзията и терора. Нека действителният мир бъде възобновен по-бързо. И дано всеки, който разрушава мира, в действителност да се опасява от това да бъде изправен пред съда в Хага ", добави Зеленски.

Укринформ отбелязва, че украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба е на работно посещаване в Хага, в границите на което е присъединяване му в конференцията, проведена от Украйна, Нидерландия и Европейската комисия.

Украйна и съдружниците ѝ от Европейски Съюз упорстват да има правораздаване за военните нарушители. Според министерството на външните работи на Нидерландия до момента са документирани над 100 хиляди хипотетични военни закононарушения в Украйна.

Освен украинските правосъдни органи, следствие се води и от Международния углавен съд в Хага. Главният прокурор Карим Хан към този момент е издал четири интернационалните заповеди за арест на високопоставени руснаци, в чието число влиза Путин, по обвинявания във военни закононарушения.

МНС упреква съветския президент за похищение и депортиране на деца от окупирани от Русия украински територии. Москва твърди, че това са случаи на евакуация от бойното поле, показва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР