Международната научна конференция на тема Финансово-икономическата интеграция на България в

...
Международната научна конференция на тема Финансово-икономическата интеграция на България в
Коментари Харесай

Свищовската академия организира международен форум по повод 10 г. членство на България в ЕС

Международната научна конференция на тематика „ Финансово-икономическата интеграция на България в Европейски Съюз за 10 години участие – провокации и вероятности ” се организира в Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ”, проведена във връзка 81-годишнината на свищовското висше учебно заведение. Форумът, проведен взаимно със Съюза на икономистите в България, провокира за присъединяване над 40 български и задгранични учени от Украйна, Полша и Азербайджан.

Официални лица на тържественото пленарно съвещание на интернационалната конференция бяха заместник-ректорът на Стопанска академия по научноизследователска и планова активност – доцент доктор Тодор Кръстевич, ръководителят на Съюза на икономистите в България – проф. доктор Татяна Хубенова-Делисивкова и доцент доктор Татяна Манастерска от Държавния университет за приложни науки – гр. Калиш, Полша.

Сред гостите на тържественото съвещание бяха проф. Иринеуш Джубек от полския Държавен университет за приложни науки, доцент Йоана Панагорец от Университет „ Валахия ” в гр. Търговище – Румъния, доцент доктор Вера Пиримова – член на Икономически и обществен съвет в България, зам.-ректорите на Стопанска академия проф. доктор Марияна Божинова и доцент доктор Николай Нинов, ръководителят на Общото заседание на СА – проф. доктор Борислав Борисов, декани, ръководители на катедри, преподаватели от водещи български висши учебни заведения.

Тържественото пленарно съвещание откри доцент Кръстевич, който приветства участниците и гостите на интернационалната конференция от името на академичното управление. Той акцентира сериозността на научно събитие и предстоящите резултати, в резултат на полемиките, фокусирани върху главните основни моменти, декларирани в тактиката за подготовката на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз – кохезия, конкурентоспособност и консенсус.

Значимостта на научния конгрес подчертаха в приветствията си и формалните посетители. Проф. Делисивкова изнесе пленарен отчет на тематика „ Икономическата и финансова интеграция на България към Европейски Съюз: достижения и проблематични области ”.

Председателят на Съюза на икономистите в България прегледа стадиите на европеизацията на българската стопанска система, промените в Европейски Съюз за превъзмогване на спешните трендове след 2008 година и присъединяване на България в тези промени, бъдещето на Европейски Съюз и съществени фактори за влияние върху интеграцията. Представената тематика провокира оживени полемики и шерване на отзиви измежду участниците в пленарното съвещание. В знак на благодарност за приноса в съдействието сред Стопанска академия и Съюза на икономистите в България, ръководителят на Общото заседание на свищовското висше учебно заведение, проф. доктор Борислав Борисов връчи на проф. Делисивкова почетен плакет.

Работата на научно-практическа конференция с интернационално присъединяване бе проведена в два съществени тематични панела – „ Членството на България в Европейски Съюз – 10 години по-късно: действителности и упования ” и „ Пазари, финансова непоклатимост, стопански политики и стабилно развиване ”. Представените за интернационалната конференция отчети са оповестени в алманах, озаглавен „ Финансово-икономическата интеграция на България в Европейски Съюз за 10 години участие – провокации и вероятности ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР