Международната космическа станция е дом за руснаци и американци, независимо

...
Коментари Харесай

Руски космонавти ще излитат с ракети на SpaceX


Международната галактическа станция е дом за руснаци и американци, без значение от борбата сред двете страни (снимка: CC0 Public Domain)

Американски и съветски астронавти ще споделят пространство на борда на един и същи галактически транспортен съд за политане от Земята, откакто НАСА и Роскосмос реализираха съглашение за „ споделено пътешестване “ в петък, след месеци на разногласия и полемики.

Две места в две обособени изстрелвания на съветския галактически транспортен съд „ Союз “ са непокътнати за астронавтите на НАСА. Първият по проект следва да излети от стартовата площадка на съветския космодрум в Казахстан този септември. Руските космонавти пък ще се причислят към най-малко две бъдещи задачи на SpaceX до Международната галактическа станция. Това ще е първияj път, когато руснак се качва на един от относително новите галактически кораби „ Crew Dragon “ на SpaceX.

НАСА назначи астронавта Франк Рубио за задачата на „ Союз “ през септември. Астронавтът Лорал О’Хара пък ще се причисли към по-късен полет на „ Союз “. Роскосмос изпраща космонавта Анна Кикина на септемврийския полет на SpaceX, а Андрей Федяев ще лети на друга задача на SpaceX напролет на 2023 година, съгласно НАСА.
още по темата
Споразумението за „ замяна тук-там “, което не включва продан на заплащания сред страните, се обсъждаше от НАСА и Роскосмос в продължение на месеци на фона на възходящото геополитическо напрежение.

Двете галактически организации потвърдиха, че подписването на съглашението за „ споделено пътешестване “ до МКС е от решаващо значение за „ продължение на безвредните интервенции “ на станцията. Ако съветският галактически транспортен съд „ Союз “ или ракета „ Crew Dragon “ на SpaceX се сблъскат с проблеми и бъдат извадени от употреба, съглашението за замяна тук-там ще подсигурява, че както американските, по този начин и съветските космонавти към момента ще имат достъп до галактическата станция.

„ Станцията е проектирана да бъде взаимозависима и разчита на приноса на всяка галактическа организация, с цел да действа. Нито една организация няма способността да действа без значение от другите “, се споделя в изказването на НАСА.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР