Международната гребна регата ТИД (TID-Tour International Danubien) е най-голямата в

...
Международната гребна регата ТИД (TID-Tour International Danubien) е най-голямата в
Коментари Харесай

Най-голямата туристическа гребна регата в света след борени дни ще навлезе в българския участък на Дунав

Международната гребна регата ТИД (TID-Tour International Danubien) е най-голямата в Европа и света туристическа гребна регата. Всяка година стартът й е в края на юни от при град Инглощад, Германия. Преминава за 74 дни през - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния и е с дължина 2 516 км. Тази година за 65-ти следващ път България ще бъде хазаин на последния стадий на регатата в сектора Ново Село - Видин - Силистра.

Големият дунавски воден поход съставлява два месеца и половина  пътешествие от вида „ човек, лодка и багаж “, което минава  през всичките 10 страни, ситуирана по поречието на Дунав. Това е най- дългата гребна регата с кану или каяк в света и се провежда от 1956 година По сегашният маршрут се организира  от 1968 година, като началото постоянно е в края на юни от Инголщат, Германия и финишира в Румъния, в делтата на Дунав, в средата на септември в румънското село Свети Георги (Сфънту Георге), където реката се влива в Черно море. През тази година  регатата ще приключи в град Силистра заради съображения за сигурност на участниците и трасето в Румъния остава затворено, посочи Стилиян Бонев.

Всеки един обособен стадий, през който минават участници, е разграничен на прави с дължина на дневния маршрут сред 30 и 60 км. Участниците в гребната регата би трябвало да се оправят с капризите на времето, яркото слънце, вълните, теченията, шлюзовете по Дунав и корабоплаването по огромната европейска река.

При старта на регатата тази година  от Инголщат са тръгнали близо 150 фенове гребци и каякари на възраст от 7 до 80 години. В немския сектор от Инголщад до Ерлау /Ingolstadt-Erlau/ от България са се присъединили 8 участника от клубове в София, Русе и Стара Загора. В стадия Австрия след Ерлау до Хайбург /Erlau-Haiburg/ са се присъединили други 8 участници от клуб Бонония-Видин. За сръбския стадий от Нови Сад до Ново село, Видинско, има записани за присъединяване 8 туристи от Туристическо сдружение Приста-Русе.

Вече 65 години ТИД е европейското  спортно събитие, което няма спортен темперамент и утвърждава взаимното съгласие и опознаване на културите на дунавските нации с всичките им политически, идеологически, религиозни или етнически разлики. Това предизвиква и основава другарства, укрепва солидарността сред феновете на водните спортове и жителите на другите дунавски страни, сподели Стилиан Бонев, началник на ТИД-България.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР