Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) остави само една кандидатура за

...
Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) остави само една кандидатура за
Коментари Харесай

ФИДЕ елиминира кандидатурата на една от федерациите ни по шахмат

Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) остави единствено една кандидатура за взимане на лиценз всред българските претенденти БФШ 2022 и БСФШ (Българска спортна федерация по шахмат).

Конгресът на ФИДЕ е през днешния ден, като към този момент формален претендент за приемане на интернационално самопризнание е Българска спортна федерация по шахмат.

Именно под егидата на БСФШ женският звезден състав на България завоюва европейската купа на континенталния шампионат в Будва, Черна гора.

Българската федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) излезе с позиция, в която остро разкритикува дейностите на интернационалната федерация (ФИДЕ), която взе решение по време на утрешния си конгрес да гласоподава само кандидатурата за участие в централата на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ).

От БФШ 2022 осведомиха, че за дейностите на ФИДЕ " няма претекстове и съображение " и непосредствено упрекнаха, че от БСФШ са били върнати в процедурата от " невидима подмолна ръка ", макар че по-рано са били изключени оттова от Конституционната комисия.

Единствената лицензирана шахмата федерация у нас в лицето на БФШ 2022 алармираха още, че тези дейности на ФИДЕ остава у тях " чувство за „ организиран мач “, в който... една организация, разследвана от прокуратурата, би трябвало да бъде призната непременно " в структурите на европейската централа.

В допълнение от БФШ 2022 насочиха рецензии и към неналичието на дейности по проблема от страна на българската страна, макар че от управлението на шахматната федерация са поискали оттова " публична, писмена поддръжка ", която обаче е била дадена за конкурентната БСФШ.

Ето я и цялата позиция на БФШ 2022:

" Броени часове преди началото на Генералната асамблея на Международната шахматна централа стават известни обстоятелства, опорочаващи избора на федерация от България. След като по невиждан метод бе поправен протоколът от съвещанието на Конституционната комисия, която изцяло заслужено бе изключила “Българска спортна федерация по шахмат ” на Градев, Стефанова и Василев от кръга на федерациите за чуване от Генералната асамблея, невидима подмолна ръка ги върна в процедурата. Все по-явно става, че има авансово поети задължения към избрани лица. Не е инцидентен фактът, че Антоанета Стефанова е говорела необективни неща на съвещанието на Съвета на ФИДЕ – конгрес, до който лицензираната “Българска федерация по шахмат 2022 ” нямаше достъп.

Изказаната поддръжка от няколко високопоставени функционери на интернационалната федерация е симптом за непоследователност и липса на справедливи критерии. Остава чувство за „ организиран мач “, в който играещите почтено деятели от “Българска федерация по шахмат 2022 ” са оставени да следят връзкарството, посредством което една организация, разследвана от прокуратурата, би трябвало да бъде призната непременно. След това съвещание излиза решение на Съвета на ФИДЕ, с което до гласоподаване се позволява единствено кандидатурата на “Българска спортна федерация по шахмат ”. Няма претекстове, няма съображение.

Има произвол! А България? Нашата страна мълчи. Тя мълчеше, когато с груба интервенция във вътрешните работи на страната бе основана краткотрайна комисия „ за ръководство на българския шахмат “. Мълчанието продължи и по-късно, когато лицензираната федерация помоли за публична, писмена поддръжка. “Българска федерация по шахмат 2022 ” са поискали такава и от ММС, и от парламентарната комисия, отговаряща за спорта. За да се стигне даже до писмо от депутат, което е без никаква правна стойност, само че е в поддръжка на същата “Българска спортна федерация по шахмат ”. Значи нелицензирани и подозрително учредени организацийки могат да получат гладко такова писмо за поддръжка, а формалната федерация, в която са съвсем всички клубове и състезатели у нас, която е минала през тежка държавна процедура по лицензиране, е оставена от страната на произвола на интернационалните гавази на българския спорт? Съвсем обособен е въпросът, че “Българска спортна федерация по шахмат ” подава във ФИДЕ документи с искрено погрешно наличие, за което последната е неколкократно сезирана. За босовете на интернационалната федерация обаче евентуално има водещ приоритет, който се показва в персонални взаимоотношения.

Очакваме утрешното съвещание на Генералната асамблея, което ще узакони произвола над българския шахмат ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР