Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че няма непосредствен

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че няма непосредствен
Коментари Харесай

MAAE съобщи, че няма риск за АЕЦ Запорожие заради разрушената язовирна стена 


Международната организация за атомна сила (МААЕ) съобщи, че няма " непосреден риск за нуклеарната сигурност " на атомната електроцентрала " Запорожие ", откакто стената на язовир " Нова Каховка " и охлаждането на централата беше прекратено.

Пробивът в язовирната стена провокира наводняване по поречието на Днепър. Въпреки това и от съветската компания за нуклеарна сила " Росатом " обявиха, че няма риск за АЕЦ Запорожие.

Юрий Черничук, шеф на следената от Русия електроцентрала, също уточни в изказване в приложението за известия Tелеграм, че обстановката е постоянна.

" Към момента няма закани за сигурността на Запорожката АЕЦ. Пет блока са в положение " студено прекъсване ", един - в положение " топло прекъсване ". Нивото на водата в охладителния басейн не се е трансформирало и е 16,67 метра ", уточни той.

Черничук сподели, че водното изстудяване на басейните за предпазване на отработено нуклеарно гориво на оборудването е в затворена верига и няма директен контакт с вода, идваща от язовир " Нова Каховка ".

Украинската държавна организация за атомна сила съобщи по-рано във вторник, че обстановката в централата е под надзор, само че че бързо понижаващото се равнище на резервоара съставлява " спомагателна опасност " за най-голямата АЕЦ в Европа.

Междувременно украинската държавна хидроенергийна компания “Укрхидроенерго ” заяви, че гърмежът, разрушил язовирна стена в украинския район Херсон във вторник, е пристигнал от вътрешността на машинното поделение.

" В резултат на взривяването на машинното поделение от вътрешната страна " Каховската " Водноелектрическа централа беше изцяло разрушена. Станцията не може да бъде възобновена “, споделиха от компанията.

Нивото на водата в Каховския контейнер, който се употребява за зареждане на турбинни кондензатори и системи за сигурност, " бързо понижава ", се споделя още в известието, като хората се изтеглят от " евентуални зони на наводняване ".

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедий
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР