Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разреши на Япония да

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разреши на Япония да
Коментари Харесай

МААЕ разреши на Япония да изпусне в океана вода от АЕЦ Фукушима

Международната организация за атомна сила (МААЕ) позволи на Япония да изпусне в океана вода от развалената от цунами АЕЦ " Фукушима " макар гневната опозиция на Пекин и някои локални поданици, съобщи Ройтерс. 

След двугодишно разглеждане на въпроса МААЕ съобщи, че проектите на Япония са съгласувани с интернационалните стандарти за сигурност и ще окажат " нищожно радиологично влияние върху хората и околната среда ". 

" Това е доста специфична вечер ", сподели генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси на японския министър председател Фумио Кишида, преди да му съобщи дебела синя директория с окончателния отчет. 

По-късно Гроси съобщи на конференция, на която присъстваше дребна група протестиращи, че ще се опита да разсее оставащите опасения и че изпускането на водите ще се прави под надзора на чиновници на МААЕ. 

Китайското външно министерство през днешния ден изрази страдание за " прибързаното " решение на интернационалната организация. " Ако японската страна е склонна да поеме по собствен личен път, тя би трябвало да поеме всички последствия от това ", се споделя в изказване на дипломатическото ведомство. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР