Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е загубила връзка със

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е загубила връзка със
Коментари Харесай

Международната агенция за атомна енергия загубила връзка със системи на АЕЦ „Чернобил“

Международната организация за атомна сила (МААЕ) е изгубила връзка със системи за наблюдаване в Чернобилската АЕЦ, която през февруари бе завладяна от съветски военни. Това настояват от органа към Организация на обединените нации в свое изказване, оповестено нощес.

В писмото написа, че е „ изгубено отдалеченото предаване на данни от системите за наблюдаване “ в централата. Започнало е изследване на положението на сходни системи на други места в Украйна.

В момента МААЕ комуникира с „ Чернобил “ само по имейл. Заради завземането на обекта от руснаците личният състав не може да съблюдава промените си, по тази причина от 13 дни едни и същи чиновници са на дежурство и на процедура живеят там. Според украинския нуклеарен регулатор те имат достъп до храна и вода, само че обстановката се утежнява, по тази причина оттова са поискали интернационална поддръжка, нужна за правене на проект за промяна на личния състав и обезпечаване на „ ефикасна система на ротация “.

Генералният шеф на МААЕ, Мариано Гроси изрази подготвеност да отиде до централата или другаде при нужда, с цел да се обезпечи сигурност на всички нуклеарни уреди на територията на Украйна след почналата съветска инвазия на 24 февруари засегнала и Запорожката АЕЦ, считана за най-голямата централа от този вид в Европа.

В момента осем от 15-те реактора в страната работят, в това число два в АЕЦ „ Запорожие “, която от предходната седмица е под съветски надзор.

Русия е поела контрола над редица нуклеарни уреди в Украйна, с цел да предотврати нуклеарни провокации от страна на бойци, като " опасността от това е действителна ”, съобщи в това време представителят на съветското външно министерство Мария Захарова.

" В хода на специфичната интервенция съветските въоръжени сили откриха надзор над Чернобилската и Запорожката атомни електроцентрали и прилежащите им територии. Тази стъпка беше подхваната извънредно за да се предотврати потреблението на обстановката в страната от украински националистически и други терористични групи, както и от задгранични наемници, за осъществяване на нуклеарни провокации, а такива опасности съществуват ", заяви тя

Ситуацията в Чернобилската атомна електроцентрала сега се управлява взаимно от съветски военнослужещи, украински експерти и Националната армия.

Захарова акцентира, че изказванията на украинската страна за хипотетично двадесеткратно нарастване на равнището на радиация в Чернобилската централа са погрешни.

Запорожката атомна електроцентрала също работи в естествен режим, а обстановката в град Енергодар е спокойна, регистрира Захарова.

" Като притежател на развита нуклеарна промишленост, Русия е изцяло наясно с евентуалните опасности за нуклеарната инфраструктура и прави всичко допустимо, с цел да подсигурява вярната сигурност на нуклеарните уреди в Украйна ", означи тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР