Международната агенция по енергията (МАЕ) вдигна прогнозата си за ръста

...
Международната агенция по енергията (МАЕ) вдигна прогнозата си за ръста
Коментари Харесай

Международната агенция по енергията вдигна прогнозата си за растежа на търсенето на петрол за 2023 г. и 2024 г.

Международната организация по силата (МАЕ) подвигна прогнозата си за растежа на търсенето на нефт за 2023 година и 2024 година макар незадоволителното показване на съвсем всички огромни стопански системи, съобщи Ройтерс. Прогнозата за 2024 година обаче остава много под тази на ОПЕК.

Според МАЕ при започване на 2024 година даже може да се стигне до остатък на пазарите, държани в положение на " забележителен недостиг " през по-голямата част от 2023 година поради доброволното стесняване на добивите от страна на Саудитска Арабия и Русия, което ще продължи най-малко до края на годината.

" Засега търсенето надвишава доставките, защото северното полукълбо навлиза в зимата, а пазарните салда остават под въздействието на обилни стопански и геополитически опасности ", се показва в месечния отчет на организацията.

Цената на сорта Брент спадна до към 82 $ за барел по отношение на достигнатите през септември рекордни за 2023 година 98 $. Спадът е под натиска на опасенията към икономическия напредък в развитите стопанска система и макар възможните проблеми към доставките.

Търсенето през 2023 година е било подкрепено от постоянните американски доставки и рекордното търсене през септември от Китай. МАЕ чака световното търсене да се повиши с 2,4 милиона барела на ден по отношение на 2,3 милиона барела в миналата си прогноза, което е покрай плануваните от ОПЕК 2,46 милиона барела на ден.

За 2024 година МАЕ подвига прогнозата си за напредък с 930 000 барела по отношение на 880 000 барела, което е много под прогнозата на ОПЕК за растеж от 2,25 милиона барела. Разликата от 1,32 милиона барела е равна на 1 на 100 от дневното световно ползване и надвишава дневния рандеман, да вземем за пример, на Либия.

ОПЕК и МАЕ, която съставлява индустриалните стопански системи, през последните години постоянно са влизали в несъгласие във връзка с дълготрайните прогнози за търсенето и нуждата от вложения, с цел да бъде обезпечена сигурността на доставките.

Според МАЕ през 2024 година ще се стигне до закъснение на търсенето, защото " последната фаза от постпандемичното икономическо възобновяване завършва, а в същото време пораства делът на възобновимите енергийни източници ".

Прогнозата за 2024 година ще бъде във фокуса на идната среща на ОПЕК+ на 26 ноември.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР