Международната агенция по енергията (МАЕ) прогнозира, че световното търсене на

...
Международната агенция по енергията (МАЕ) прогнозира, че световното търсене на
Коментари Харесай

МАЕ очаква бензинът да поскъпва още, ще расте и търсенето на петрол

Международната организация по силата (МАЕ) предвижда, че международното търсене на нефт идната година за първи път ще надвиши нивата отпреди пандемията от Covid-19 с помощта на Китай, съобщи Франс прес.

Потреблението ще надмине предпандемичните равнища за първи път и ще доближи 101.6 милиона барела на ден следващата година, се показва в месечния отчет на организацията с първите прогнози за 2023 година, оповестен в сряда.

Вероятното ускоряване ще е подбудено в огромна степен от устойчивото възобновяване на китайското търсене след съществени нарушавания, свързани с Covid-19 през 2022 година, изяснява МАЕ. Това ще компенсира в забележителна степен забавянето в развитите страни от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

За 2022 година МАЕ планува международно търсене от 99.4 милиона барела на ден, което е лека промяна нагоре по отношение на предишния месец поради по-големия от предстоящото напредък през март и април. Показателят обаче остава с 1 милион барела на ден под нивата през 2019 година.

Организацията отбелязва, че котировките на петрола не престават да се покачват след съветската инвазия в Украйна, а цените на бензина нарастват още повече поради извънредно ограничавания потенциал за пречистване. Така прогнозите за цените са " структурно високи ", което ще ограничи пътуванията с коли.

Активното обновяване на въздушния трафик поддържа търсенето на нефт в кратковременен проект, съгласно МАЕ. Динамиката зад възобновяване на пътуванията със аероплан в Европа и Северна Америка е все по-ясно изразена, регистрират специалистите.

По отношение на предлагането МАЕ предвижда, че страните отвън ОПЕК+ ще движат растежа през остатъка от годината. Тя цитира най-много Съединени американски щати, следвани от Норвегия, Бразилия, Канада и Гвиана.

Общото годишно предложение за страните от ОПЕК+ може да се намали през 2023 година, защото ембаргото и глобите засягат размерите от Русия и производителите отвън Близкия изток, които страдат от спомагателен спад, добавя МАЕ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР