Международната агенция по енергията (МАЕ) е запазила прогнозите си за

...
Международната агенция по енергията (МАЕ) е запазила прогнозите си за
Коментари Харесай

Световното търсене на петрол през 2023 г. ще се увеличи до 102 млн. барела дневно, потвърди МАЕ

Международната организация по силата (МАЕ) е запазила прогнозите си за растежа на международното търсене на нефт през 2023 година с 2 милиона барела дневно до рекордните 102 милиона барела дневно. Това се показва в отчет на основаната в Париж организация, оповестен през днешния ден и представен от ТАСС.

Възстановяването е подкрепено от нараствания брой пътувания и транспорти със аероплан и растежа на търсенето в Китай след края на локдауните, съгласно отчета на МАЕ.

На международния пазар на нефт през първата половина на 2023 година ще има остатък макар съкращаването добива в Русия през март, сочи отчетът.

Според прогнозите на организацията натрупването на ресурси ще отслаби напрежението, макар че пазарът ще се сблъска с недостиг през втората половина на годината, когато се чака Китай да докара международното търсене на нефт до рекордно ниво.

През първото тримесечие нарастването на търсенето ще е 710 000 барела дневно, а към края на годината, през четвъртото тримесечие, ще нарасне до 2,6 милиона барела на ден, се показва  в отчета. През четвъртото тримесечие на 2022 година индикаторът се  е намалил с 80 000 барела на ден. 

Световното предложение на нефт през 2023 година ще се увеличи с 1,6 милиона барела на ден за сметка на страни, които не са част от Организацията на страните производителки на нефт  и нейните сътрудници (ОПЕК+), отбелязва МАЕ.

Според прогнозите на организацията страните отвън ОПЕК+, ще обезпечат задоволителен напредък на добива за угаждане на търсенето през първата половина на 2023 година, само че то няма да стига през втората половина на годината, когато сезонните трендове и възобновяване на китайската стопанска система ще доведат до покачване на търсенето до рекордни нива.

Световните ресурси на нефт през януари са се нараснали с 52,9 милиона барела. МАЕ прецизира, че запасите от нефт на страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) през януари са нарастнали с 54,8 милиона барела до 2,85 милиарда барела, което е четири пъти на междинното ниво за пет години. Запасите на страните отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз  са се повишили с 13 милиона барела на ден, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР