Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че Европа трябва незабавно

...
Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че Европа трябва незабавно
Коментари Харесай

МАЕ предупреди, че Русия може да спре напълно природния газ за Европа

Международната организация по енергетика (МАЕ) предизвести, че Европа би трябвало неотложно да се приготви за цялостното спиране на доставките на съветски природен газ тази зима, като прикани държавните управления да подхващат ограничения за понижаване на търсенето и резервира отворени остаряващите атомни електроцентрали.

Ръководителят на Международната организация по енергетика Фатих Бирол съобщи в сряда в изявление за " Файненшъл таймс ", че решението на Русия през предходната седмица да понижи внезапно доставките на природен газ за Европа евентуално е предходник на по-нататъшни съкращения, защото Москва се пробва да употребява своите енергийни източници като " лост " по време на военната си инвазия в Украйна.

" Европа би трябвало да бъде подготвена при положение, че съветският газ бъде изцяло прекратен. Колкото повече наближаваме зимата, толкоз повече разбираме желанията на Русия “, сподели той. " Вярвам, че съкращенията са ориентирани към отбягване на запълването на газовите складови складове в Европа и увеличение на лостовия напън на Русия през зимните месеци ".

Организацията МАЕ, която се финансира главно от членове на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, предходната година беше един от първите публични органи, които упрекнаха обществено Русия, че манипулира доставките на газ за Европа предвид на подготовката си на нашествието в Украйна.

Фатих Бирол означи, че европейските водачи, които подхващат незабавни ограничения, като да вземем за пример превръщане към въглищни електроцентрали, в светлината на скорошното понижаване на доставките на съветски газ, могат да бъдат оправдани макар рисковете от повишаване на въглеродните излъчвания, защото мащабът на енергийната рецесията става все по-тежък.

Той сподели, че увеличението на производството на електричество от въглищни централи е " краткотрайно " и ще помогне за опазване на доставките на газ за отопление през зимата. Всички спомагателни излъчвания на въглероден диоксид (CO₂) от изгарянето на мощно замърсяващите въглища ще бъдат обезщетени от ускорение на проектите на Европа да понижи зависимостта си от вносни изкопаеми горива и да построи потенциал за произвеждане на възобновими източници, добави Бирол.

Но той предизвести, че стъпките, подхванати от европейските държавни управления до момента, евентуално не са стигнали задоволително надалеч, в случай че съветският експорт на природен газ за Европа бъде изцяло пресечен, и сподели, че страните би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да запазят доставките в този момент, с цел да подсигуряват, че складовете могат да бъдат запълнени преди зимните месеци.

" Вярвам, че ще има повече и по-задълбочени ограничения за търсенето, подхванати от държавните управления в Европа, с наближаването на зимата “, сподели Бирол, добавяйки, че въвеждането на ограничавания при потреблението на газ остава действителна опция, в случай че Русия понижи в допълнение износа си.

Във вторник Швеция и Дания последваха Германия, Австрия и Нидерландия при оповестяването на първи стадий от незабавните проекти за опазване на доставките на газ, само че нито един от тези национални проекти към момента не включва нормиране на потреблението.

Европа към този момент е понижила зависимостта си от съветски газ до към 20% от общите доставки след нашествието на Русия в Украйна, от към 40% преди този момент, съгласно консултантската компания ICIS, само че към този момент е употребила множеството благоприятни условия за диверсифициране на доставките, като да вземем за пример морски товари на полутечен естествени газ.

Шефът на МАЕ сподели, че страните би трябвало да се опитат да отсрочат прекъсването на всички нуклеарни енергийни уреди, планувани за затваряне, с цел да оказват помощ за ограничение на количеството газ, употребен при производството на електрическа енергия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР