Международна група учени откри гробове, свързани с древна култура, която

...
Международна група учени откри гробове, свързани с древна култура, която
Коментари Харесай

В Египет са открити следи от неизвестна древна цивилизация

Международна група учени откри гробове, свързани с антична просвета, която е съществувала в Либийската пустиня преди древноегипетската цивилизация, заяви Сайънс алърт.

Тленните остатъци и артефактите датират от 9300- 4000 година пр.Хр. и свидетелстват за съществуване на развити обществени връзки. Били изследвани гробове от края на неолита (4600-4000 година прочие Хр.), които се намират край брега на пресъхнало езеро покрай обекта Джебел Рамла. По това време климатът в пустинята бил по-влажен, в сравнение с е в този момент. Това разрешило фермери да се заселят в региона. За въпросната просвета са присъщи развъждането на добитък и построяването на мегалити, напомнящи Стоунхендж.

През 2001-2003 година археолози направили разкопки в три гробища, в които били открити 68 скелета и артефакти, в това число глинени съдове, декорации от морски раковини, камъчета и черупки от щраусови яйца. Било открито, че хората по това време се отличавали с ниска детска смъртност, висок растеж и релативно огромна дълготрайност на живота - 40-50 години.

През 2009-2016 година били осъществени разкопки в други две гробища, в които учените попаднали на 130 скелета и малко количество артефакти. Резултатите от направения разбор посочили, че за тези хора били присъщи ниският растеж, високата детска смъртност и дребната дълготрайност на живота. Освен това в едното гробище имало зона за погребение до 3-годишна възраст.

По мнението на учените, едното място за погребение било предопределено за хора с висок обществен статус, а другото - за служащи. На един мъж се падали по три дами, а това навежда на мисълта за многоженство. Има също свидетелства за отдаване на респект към предшественици, чиито скелети са били реконструирани при повторното им погребение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР