Международен екип, ръководен от китайски учени, откри най-големия газов облак

...
Международен екип, ръководен от китайски учени, откри най-големия газов облак
Коментари Харесай

Поезията на Космоса! Откриха най-гигантския газов облак

Международен екип, управителен от китайски учени, откри най-големия газов облак във Вселената с радиотелескопа FAST, оповестиха ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Находката може да помогне на откривателите да схванат по-добре произхода на галактиките.

Гигантският облак от атомен водород е с диаметър към 2 милиона светлинни години и е 20 пъти по-голям от нашата вселена Млечен път. Една светлинна година е еквивалентна на 9,46 трилиона километра.

Откритието става допустимо посредством потреблението на свръхмощния телескоп FAST, ситуиран в провинция Гуейчжоу, Югозападен Китай. Астрономи от Китай, Европа и Съединени американски щати виждат облака, откакто насочват сферичния радиотелескоп в посока на група галактики, известна като Квинтет на Стефан в съзвездието Пегас.



" От откриването му преди 145 години Квинтетът на Стефан е интензивно проучен с разнообразни наземни и галактически телескопи ", сподели Сю Цун, началник на плана в Националната астрономическа обсерватория на Китайската академия на науките в Пекин.

Екипът му се пробва да употребява невижданата сензитивност на радиотелескопа FAST, с цел да разбере по-добре по какъв начин галактиките си взаимодействат една с друга, когато за първи път се събират като група. За да създадат това, учените търсят клъстери от водородни атоми - те имат особено лъчение, което може да даде информация за събития, случили се от дълго време. Поради слабите сигнали на атомите и голямата зона на наблюдаване, това е сложна задача.

Въпреки това добре настроеният правоприемник на FAST и голямата паница с размерите на 30 футболни стадиони вършат това допустимо. Изследователите откриват гигантска газова конструкция, която е най-малко два пъти по-голяма и с по-малка компактност от всеки прочут сходен облак. Местоположението й също е много извънредно, защото е относително надалеч от централната зона на Квинтета на Стефан.

 
" Чудим се за какво въобще към момента съществува, откакто атомният газ с ниска компактност би трябвало да е погубен от ултравиолетовото излъчване на галактическия декор съгласно актуалните теории ", сподели Сю Цун.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР