Международен екип от учени откри невралните механизми, посредством които звукът

...
Международен екип от учени откри невралните механизми, посредством които звукът
Коментари Харесай

Учени откриха как звукът намалява болката при мишки

Международен екип от учени откри невралните механизми, чрез които звукът притъпява болката при мишки. Откритията са оповестени в Science. Те биха могли да подкрепят основаването на по-безопасни способи за облекчение на болки.

Изследването е ръководено от откриватели от Националния институт за дентални и краниолицеви проучвания (NIDCR), от Университета за просвета и технологии в Китай и медицинския университет „ Анхуй “, също в Китай. NIDCR е част от Националните здравни институти на Съединени американски щати.

“Нуждаем се от по-ефективни способи за управление на острата и хроничната болежка. За тази цел би трябвало да разберем по-добре главните невронни процеси, които контролират болката “, споделя директорката на NIDCR Рина Д‘Суза. „ Това проучване открива механизмите, които извършват посредническа роля при болкоуспокояващия резултат на звука при мишки, и по този метод дава основни познания, които в края на краищата могат да доведат до основаването на нови подходи за болкоуспокояващи лечения. “

От 60-те години на предишния век до момента проучвания неведнъж демонстрират, че музиката (и други типове звуци като цяло) могат да облекчат острата и хроничната болежка, в това число такава, провокирана от дентални и медицински хирургии, при раждане и рак. Учените обаче не са изцяло сигурни по какъв начин тъкмо мозъкът създава този резултат.

За да открият какво действително се случва, откривателите излагат мишки с възпалени крачета на три типа звуци – прелестно класическо произведение, противен аранжимент на същото произведение и бял звук. Интересното е, че и трите типа звуци понижават чувствителността на мишките към болежка – стига да бъдат пуснати със мощ, сходна тази на фонов звук (горе-долу до равнището на шепот). Увеличаването на звуците не създава обезболяващ резултат при животните.

Източник: Conghuan Ye

„ Бяхме извънредно сюрпризирани от обстоятелството, че точно интензитета на звука (а не неговия вид или евентуална приятност) е от голяма важност “, прибавя докторантът Юанюан Лю от NIDCR, старши създател на проучването.

За да открият кои тъкмо механизми в мозъка са виновни за този резултат, учените употребяват неинфекциозни вируси, съчетани с флуоресциращи протеини, с цел да проследят връзките сред мозъчните райони. Те разпознават пътека от звуковия кортекс, който получава и обработва информацията за звука, до таламуса, които извършва ролята на самобитна преразпределителна станция за сензорните сигнали (включително болка) от тялото. При свободно движещите се мишки белия звук с невисок интензитет понижава интензивността на невроните в таламуса, които получават сигналите.

След като потискат тази мозъчна пътека (в отсъствието на звук) със светлина и техники, употребяващи дребни молекули, учените създават същия обезболяващ резултат, присъщ за звука с невисок интензитет. Когато задействат още веднъж пътеката, те възвръщат чувствителността на животните към болежка.

Според Лю няма по какъв начин да знаем сигурно дали същите мозъчни процеси се следят и при хората и дали други аспекти на звука (например естетика или приятност) оказват някакво значение. Следващата цел на учените обаче е да намерят отговори точно на тези въпроси.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР