Международен екип от океанографи, паразитолози и биолози е установил, че

...
Международен екип от океанографи, паразитолози и биолози е установил, че
Коментари Харесай

Учени откриха рекордните седем генома в едноклетъчно водорасло

Международен екип от океанографи, паразитолози и биолози е открил, че едноклетъчното водорасло Cryptomonas gyropyrenoidosa съдържа рекордните седем генома в единствената си клетка, заяви Физ.орг.

В проучването си, оповестено в сп. " Кърънт байолъджи ", експертите са проучили по какъв начин една клетка може да съдържа повече от един набор ДНК и са изолирали седем от тях в C. gyropyrenoidosa.

C. gyropyrenoidosa са тип сладководни едноклетъчни водорасли. Предишни проучвания демонстрират, че те приютяват бактерии в своите единични кафези и че някои от бактериите съдържат вируси. 

В актуалното проучване екипът е проучил по-задълбочено елементарните водорасли, с цел да узнае повече за тяхната еволюционна история.

Изследователите означават, че откриването на кафези с повече от един набор ДНК не е необичайност. Повечето животни, да вземем за пример, имат два набора - нуклеарна ДНК и митохондриална ДНК, която има обособена ДНК, защото митохондриите са еволюирали от антична бактерия. 

Други проучвания демонстрират, че динофлагелатите включват тип водорасло, което съдържа шест разнообразни генома.

Изследването на едноклетъчното водорасло C. gyropyrenoidosa разкрива, че първият му постепенен стадий е бил като свободно плуваща хищна клетка. На по-късен стадий тя гълтам комплицирана растителна клетка, тип алено водорасло, което й дава опцията да фотосинтезира. Ядрото на това водорасло е оставило генни останки, които съществуват и до през днешния ден. Тъй като е било комплицирано, то е оставило останки от четири генома. 

С течение на времето водораслото C. gyropyrenoidosa е било инфектирана и от два типа бактерии, които вграждат своята ДНК в клетката му. Една от тези бактерии е притежател на резистентен вирус със лична ДНК. Така другите геноми в клетката на едноклетъчното водорасло стават седем, което е връх, доколкото е известно на екипа, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР