Международен екип от астрономи откри втората най-близка до Земята черна

...
Международен екип от астрономи откри втората най-близка до Земята черна
Коментари Харесай

Астрономи откриха втората най-близка до Земята черна дупка

Международен екип от астрономи откри втората най-близка до Земята черна дупка, оповестиха в обособени изказвания Европейската галактическа организация (ЕКА) и университетът на Тел Авив, представени от международните агеции.

Новооткритата черна дупка Гая BH2 се намира на към 3 800 светлинни години от Земята и е към 10 пъти по-масивна от Слънцето. Най-близката известна черна дупка Гая BH1, която също беше открита неотдавна, се намира на към 1560 светлинни години от Земята, добавя Българска телеграфна агенция.

Екипът, включващ откриватели от Съединени американски щати, Израел, Германия и Дания, изследва орбитите на звезди, проследявани от галактическия телескоп „ Гая “ на ЕКА, който беше изстрелян в космоса през 2013 година Астрономите забелязали, че някои от звездите се двоумят в небето, което демонстрира, че те са гравитационно повлияни от солидни обекти. Няколко телескопа потърсили обектите, само че не разкрили никаква светлина, което оставило единствено опцията за черна дупка.

Черната дупка е галактически обект с толкоз мощно гравитационно поле, че нито един обект или радиация наоколо до нея не може да избяга, а бива обхванат от нея. ЕКА означи, че до неотдавна всички черни дупки, за които астрономите са знаели, са били откривани посредством лъчение на светлина, създадена от материали, които попадат в тях. Новите черни дупки, въпреки това, са в действителност черни и биха могли да бъдат открити само посредством гравитационното им влияние върху звездните им спътници, обясниха от ЕКА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР