Между Коледа и Нова година сме похарчили легално 2 млрд.

...
Между Коледа и Нова година сме похарчили легално 2 млрд.
Коментари Харесай

Похарчили сме доста по празниците, а изглежда ни очакват по-трудни времена

Между Коледа и Нова година сме похарчили легално 2 милиарда лв., по предварителни данни на Националната организация по приходите (НАП). До края на месеца би трябвало да има и публична статистика, само че и към този миг е ясно - похаричили сме повече, в сравнение с по същото време на 2017 година.
От изхарченото много е отишло за екскурзии - 195 млн. лв.. Повечето е за пътувания в България - към 136 млн. лв., а останалите са отишли за почивки в чужбина, сочат представени от Нова телевизия данни.
Извън коледно-новогодишното харчене, през тази година ще плащаме по-скъпо за вода, по-скъпо и за природен газ, което обаче към този момент не оскъпява топлата вода, парното и тока, по-големи налози за остарели коли - зависи от съответната община, както и по-висок налог за главно жилище, в случай че имаш повече от едно - двойно по-висок.
Какво се трансформира с приходите? От 1 януари скачат всички заплати в държавната администрацията с 10%, а с 20% се усилват възнагражденията на учителите. Минималната работна заплата в страната към този момент е 560 лв.. А минималните пенсии се резервират до 1 юли, когато ще бъдат увеличени с 12 лв. - до 219 лв.. В частния бранш половината от работодателите декларират желание да вдигнат заплатите, като за две трети растежът ще е до 10%.
От тази година се чака и началото на края на ниските лихви по ипотечните заеми. Още от лятото специалистите предвиждат гладко повишаване – с сред 0,2-0,3 %. Брокерите обаче чакат задържане на цените на парцелите и през тази година.
" Със сигурност един растеж на междинната заплата със 7-9%, какъвто наподобява трендът от последните няколко тримесечия, ще значи съществено нарастване на разполагаемия приход и надали измененията в разноските за обслужване на дома като по-високи цени на водата, отопление на газ ще се усетят значително. Няма по какъв начин този пик на цените на енергийните запаси в международен мащаб през ноември, който докара и до доста внезапно повишаване на горивата в България, да не се отрази на цените. Въпреки това инфлацията, която отчетохме, беше към 3,7% - и освен това състояние приходите растяха два пъти по-бързо ", разяснява икономистът Лъчезар Богданов. Той акцентира, че при задържане и увеличение на броя на заетите в стопанската система, заплатите порастват.
" Проблемът за мен е, че даже при тези публични прогнози, които се пробват да бъдат по-розови, идната година ще имаме по-малък растеж на стопанската система и още по-притеснителното е, че към този момент се приказва намерено за криза. Някъде в бъдещето през 2020 година да вземем за пример може да имаме криза, която е сходна на тази от 2008 година. Затова аз не бих бил прекомерно оптимистичен за идната година от позиция на макросредата ", сподели различен икономист - Стоян Панчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР