Между 50 и 100 хил. евро плащали нуждаещи се от

...
Между 50 и 100 хил. евро плащали нуждаещи се от
Коментари Харесай

Четирима души са обвинени за търговия с органи

Между 50 и 100 хиляди евро плащали нуждаещи се от бъбрек на уредниците на противозаконна търговия с органи. Донорите, обаче получавали едвам от 5 до 7 хиляди евро, с цел да продадат органа си. `Трима от обвинените за проведена незаконна група за трафик на хора за търговия с органи остават в ареста. Един се търси. Разследващите ревизират данни, че в групата са взели участие и лекари. Иво Никодимов следи тематиката.

Разследващите са открили, че 4-ма сигурно са участници в групата за противозаконна търговия с човешки органи. Двама са ръководители, а другите двама са набирачи. Единият от ръководителите с изключение на българско има и турско поданство.
Сийка Милева, представител на Специализираната прокуратура: Именно това е било лицето, което е осъществявало връзката с турска болница.
Другият началник на групата се занимавал с направата на подправени интернационалните паспорти и документи, които доказвали роднинска връзка до 3-то коляно сред донора и пациента нуждаещ се от бъбрек. С тези документи те били представяни в турската клиника за прегледи и интервенция.
Димитър Петров, началник на Специализираната прокуратура: В медицинските заведения, където са осъществявани трансплантациите по никакъв метод не са имали визия, че пред тях застават хора, които фактически нямат роднинска връзка.
Донорът и пациентът имали и същински паспорти, с които прекосявали граничен надзор. Другите двама участници в групата са така наречен набирачи. Тяхната задача била да набират донори, като обикаляли главно ромските общности във Видинско, Монтанско, Врачанско и в столицата.
Сийка Милева, представител на Специализираната прокуратура: Сумите, които получавали донорите били сред 5 и 7 хиляди евро. В множеството случаи им е обещавана и по-голяма сума, само че те не се я получавали. Илия Делчев, шеф отдел " Контратероризъм " в ГДБОП: Към сегашния миг сигурно сме открили петима донори, които са се възползвали от активността на групата, в това число и петима реципиенти.
Част от пациентите за трансплантация откривали като обикаляли към центровете за хемодиализа. Разследващите ревизират данни и събират доказателства за лекари, които са подавали информация за заболели към единия от ръководителите на групата. От нуждаещите се в по-напреднал стадии на болестта желали по 100 хиляди евро, а на тези, които били в по-ранна фаза и можели да чакат правели отстъпки и цената можела да падне до 50 хиляди евро.

Сийка Милева, представител на Специализираната прокуратура: Самата интервенция по трансплантацията е коствала сред 20 и 25 хиляди евро. Останалата част се е разпределяла сред членовете на групата съгласно тяхната роля. За набирането на един донор, член е получавал сред 2 и 3 хиляди евро.
Четиримата обвинени били безработни и нямали публични приходи, имали обаче доста парцели, първокласни коли и показали висок стандарт на живот.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР