Между 2018 и 2020 престъпна група е ограбила над 10

...
Между 2018 и 2020 престъпна група е ограбила над 10
Коментари Харесай

Измамниците от Измир, които откраднаха десетки милиони от германски пенсионери


Между 2018 и 2020 незаконна група е ограбила над 10 000 немски пенсионери с телефонни измами. Членовете ѝ са се обаждали от Измир, представяйки се за служители на реда. Така са проработили над 120 милиона евро.

Този развой в Турция може да изиграе доста основна роля:. Става дума за проведени телефонни измами от колцентър в Измир, при които обвинените са се представяли за служители на реда. С тази хватка са били лъгани най-вече възрастни хора в Германия. В доста от случаите те са изгубили огромни парични суми.
Редакцията предлага
Как е функционирала схемата?

Измамниците са се представяли за немски служители на реда, които желаят да защитят възрастните хора от набези. С тази цел са ги съветвали да занесат спестяванията си " на несъмнено място ". Така парите са попадали в ръцете на нарушителите. Използвана е била и хватка, позволяваща да се прикрие същинския номер на обаждащия се. Пенсионерите от Германия са считали, че им звънят от немски телефонен номер, без да подозират, че измамниците в действителност се намират в Измир.

Между 2018 и 2020 криминалните банди са откраднали пари, скъпоценности и злато за най-малко 120 милиона евро. Следователите обаче допускат, че действителният размер е доста по-голям, тъй като доста от излъганите се срамят да подадат тъжби в полицията.

Основните причинители от бандата от Измир са трима мъже от средите на турско-арабския клан на фамилия Мири от Северен Рейн-Вестфалия и Бремен, които дружно с други техни помощници най-малко от 2016 насам систематично са мамили хора в Германия.

За първи път се води толкоз голям съдебен развой против измамници от колцентър в Турция, чиито жертви са в Германия. По време на разследванията стана ясно, че бандата от Измир е разполагала с необятна мрежа от помощници и в други елементи на Турция. Главата на бандата е човек от клана Мири, който има зад тила си голям брой наказуеми действия. Преди 10 години той съумял да избяга от помещение на съда в Бремен, където трябвало да дава отговор за кражба с щурм, след което се укрил в Турция.

Турската прокуратура е открила, че главатарят на бандата, както и други членове на клана са придобили по този незаконен метод недвижими парцели за милиони - сред тях е и един хотел в турския курорт Чешме. От тях са били иззети активи на стойност от 105 милиона евро. С част от тези средства ще бъдат обезщетени жертвите на техните измами в Германия.

Драматични ориси

Много от жертвите, които нормално са на напреднала възраст, остават травматизирани до края на живота си, тъй като внезапно се оказват без  спестявания. Мошениците са се възползвали безскрупулно от доверието на жертвите към полицията в Германия. Има и един случай, който е изключително драматичен. Жена е продала къщата си за три милиона евро и с огромна част от парите е закупила диаманти и безценен часовник, които е предала на посочения от измамниците пощальон. Жената считала, че оказва помощ на служител на реда, който е държан за пленник. Куриерът с диамантите е бил арестуван, само че дамата изгубила къщата си вечно.

В листата на жертвите има и най-малко два смъртни случая, породени от измамниците в Измир. В единия от тях окраденият човек се е самоубил, откакто схванал, че измамата го е лишила от всичките му пари. Във втория случай е ставало дума за гибелта на 80-годишен мъж, който по думите на неговия персонален доктор, не е могъл да преживее контузията от наглата машинация.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР