Между 20% и 30% са поскъпнали плодовете и зеленчуците от

...
Между 20% и 30% са поскъпнали плодовете и зеленчуците от
Коментари Харесай

Питай експерта: Докога ще растат цените на храните?

Между 20% и 30% са поскъпнали плодовете и зеленчуците от зимата насам, регистрират от Института по земеделска стопанска система.

В рубриката " Питай специалиста " на " Денят стартира " доцент доктор Божидар Иванов от института разяснява, че неналичието на задоволително вътрешно произвеждане и високият дял на вноса в допълнение способстват за повишаването.

Репортерска инспекция на " Денят стартира " сподели, че сега на пазарите най-вече се търсят чушките, доматите за консерва, морковите и карфиола. Търговци, обаче, споделят че потреблението у нас се е свило и хората купуват по-малки количества.

Според доцент Иванов цените ще продължат да порастват поради ситуацията, в която се намираме, само че е значимо това да става с по-бавен ритъм, с цел да не се стига до напрежение. В същото време световната годишна продукция е задоволително добра, с цел да не се чакат рецесии.

Според доцент Иванов, в случай че се вземат съответни макроикономически ограничения, обстановката на пазара последователно ще се урегулира и приходите може да догонят растежа на инфлацията.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР