Между 2,5 и 5 пъти по-малко кръв получаваме, отколкото са

...
Между 2,5 и 5 пъти по-малко кръв получаваме, отколкото са
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев: Между 2,5 и 5 пъти по-малко кръв получаваме, отколкото са нуждите на здравната система

Между 2,5 и 5 пъти по-малко кръв получаваме, в сравнение с са действителни потребности на здравната ни система. Това сподели за предаването " Твоят ден " на NOVA NEWS доктор Александър Симидчиев.

За този законопроект се заприказва още при започване на май. Досега той не е минал Промените в него плануват кръводарителите да получават парично възнаграждение под формата на ваучери, което да е 50% от междинното на ден заплащане за страната, и да се вдигне лимита на храните от 8 на 15 лв..

" Тъй като казусът с неналичието на задоволително кръв - непринудено дарена - е доста от от дълго време, евентуално в този момент го виждаме по-ясно. И повода за това не е толкоз в неналичието на тласъци, а на осведоменост. Нямаме Национална акция за информиране на хората от изгодите за кръводаряване, за това какъв брой е нужно това на цялата здравна система. Този законопроект касае безусловно всичко - от острия травматизъм, през плановата хирургия, новородените ", уточни Симидчиев.

По мотив полицейската акция, при която бяха арестувани 10 души за търговия с кръв, той разяснява: " Когато има огромен дефицит, постоянно се намира някой, който да го запълни незаконно ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР