Между 1800 и 8000 лева трябва да доплащат пациентите, нуждаещи

...
Между 1800 и 8000 лева трябва да доплащат пациентите, нуждаещи
Коментари Харесай

Българите доплащат между 1800 и 8000 лева за апарат, предотвратяващ внезапна сърдечна смърт

Между 1800 и 8000 лв. би трябвало да доплащат пациентите, нуждаещи се от имплантируем кардиовертер дефибрилатор – устройство, което предотвратява неочаквана сърдечна гибел (ВСС). Това стана ясно по време на онлайн семинар за публицисти на тематика „ Превенция на неочакваната сърдечна гибел “ с уредник и преподавател доктор Красимир Джинсов , кардиолог, електрофизиолог и специалист по кардиостимулация в УМБАЛ „ Свети Георги “ – Пловдив.
„ В момента Националната здравноосигурителна каса не заплаща цялостната сума за закупуването на устройството, а единствено част от нея – 8500 лева Но цената е много по-висока и по този начин нуждаещите се пациенти би трябвало да доплащат, с цел да получат устройство, което безусловно може да избави живота им “, сподели лекар Джинсов.
През 2020 година в България са сложени едвам 179 такива устройства, което прави към 25 дефибрилатора на 1 000 000 население. За съпоставяне в Европа сe вграждат повече от 150 на милион население, а в Германия над 300 на милион. „ България съществено изостава в имплантирането на устройства, които предотвратяват неочаквана сърдечна гибел и една от аргументите за това е нужното доплащане от страна на пациентите “, добави лекар Джинсов.
Кардиовертер дефибрилаторът е особено устройство, което се слага в тялото на пациента, и при пораждане на животозастрашаващи аритмии изпраща електрически импулси към сърцето, които прекъсват аритмията и по този начин му избавя живота.
Имплантируемият кардиовертер дефибрилатор може да остане в човешкото тяло до 10 години като през това време работи със специфична батерия. След този интервал устройството може да се размени с ново.
" Превенцията на неочакваната сърдечна гибел е обвързвана с идентифицирането на хората с висок риск - както тези с известно към този момент заболяване, по този начин и тези, които са видимо здрави. При първите актуалното лекуване и прецизното наблюдаване са от основно значение за попречване на такива произшествия. За да предпазим останалата част от популацията, би трябвало да се фокусираме върху предварителната защита на рисковите фактори като наднормено тегло, артериална хипертония, тютюнопушене ", сподели лекар Джинсов. И добави: " Най-добрата тактика за попречване на неочаквана сърдечна гибел при високорисковите пациенти е имплантирането на кардиовертер дефибрилатор в комбиниране с приема на лекарства “.
 В най-новата електрофизиологична лаборатория лекуват без лекарства пациенти с ритъмни нарушавания В най-новата електрофизиологична лаборатория лекуват без лекарства пациенти с ритъмни нарушавания
Екипът на УМБАЛ „ Свети Георги “ – Пловдив ползва най-съвременните способи в кардиологията Най-новата електрофизиологи...
Внезапната сърдена гибел е ненадейно, нетравматично съдбовно събитие, което настава до 1 час от началото на симптоматиката. Тя може да покоси, както човек със сърдечносъдово заболяване, по този начин и подобен, при който няма индикации за сърдечен проблем. Мъжете са по-застрашени от неочаквана сърдечна гибел. Тя настава при 6.68 на 100 000 души годишно, до момента в който при дамите честотата е 1.40 на 100 000.
Сърдечносъдовите болести са виновни за към 17 млн. смъртни случаи всяка година в международен мащаб, а 25% от тях са резултат от Висш съдебен съвет.
Сред главните рискови фактори за Висш съдебен съвет са високо кръвно налягане и висок холестерол, затлъстяване, диабет, тютюнопушене, затънал метод на живот и фамилна анамнеза за коронарна болест на сърцето.
При пациенти, които към този момент са диагностицирани със сърдечен проблем, с максимален риск са тези с коронарна болест на сърцето и претърпян миокарден инфаркт. При тях кардиовертер дефибрилаторът може да понижи риска от гибел с повече от 50% по отношение на медикаментозната терапия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР