Между 14 и 50% са се увеличили случаите на разкрити

...
Между 14 и 50% са се увеличили случаите на разкрити
Коментари Харесай

Увеличили са се разкритите кражби на ток

Между 14 и 50% са се нараснали случаите на разкрити обири на ток за последната една година. Това регистрират и трите най-големи електроразпределителни сдружения, които работят в страната.

От началото на юли глобите за неточните клиенти се усилиха с 30%, доставчиците обаче не престават да чакат нови по-ясни правила за таксуване на кражбите, обобщава данните Българска национална телевизия.

Крадците на ток у нас не са безусловно небогати хора, които не могат да заплащат електрическата енергия си, демонстрират инспекциите на доставчиците.

" Констатирали сме неведнъж нарушавания и на хора, които са с по-нисък обществен статус, само че също по този начин сме установили нарушавания и на хора, които са доста по-високо в обществото - на къщи с басейни и много първокласни парцели ", изясни Филип Йорданов, началник нетехнически загуби в " ЧЕЗ Разпределение ".

Когато даден консуматор краде, той вреди както на енергийното сдружение, по този начин и на съседите си, тъй като утежнява качеството на подавания към тях ток.

" Кражбите се реализират кардинално по два метода - или се заобикаля измервателното средство, само че този тип обири доста рядко се ползва, тъй като те са доста забележими, или се поврежда измервателното средство с концепцията то да не регистрира цялото количество, само че в това време да регистрира някакво малко количество, с цел да не притегля вниманието на нашите организации ", показва Гочо Чемширов, зам.-председател на СД на " Електроразпределение Юг ".

В Южна България даже са разкрили група, която се занимава с умишленото разваляне на електромери. Цените на сходна услуга варират сред 200 и 500 лв..

" Дори и след последното нарастване, глобите на неточните консуматори, които се привързват към мрежата на сдружението е много по-ниска от цената на нашите правилни консуматори. По този метод едните се демотивират, а другите са поощрени да продължат по същия метод да работят и в бъдеще ", показва Филип Йорданов.

" Ако силата мине през електромера и бъде регистрирана, клиентът я заплаща по 109 лв.. Ако успее да си повреди електромера я заплаща по 75 лв. ", пресмята Чемширов.

От 1 юли цените за нарушителите са леко повишени и към този момент са съвсем изравнени с тези на изрядните платци. От доставчика на ток в Североизточна България регистрират 317 случаи на наказани извършители за обири на ток през 2015 и 2016 година Едва 8 обаче са с ефикасни присъди, останалите са с условни и пробация.

От Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) обмислят да затегнат още разпоредбите за санкциониране, като това се чака да се случи до края на годината. Доставчиците на ток разчитат също на нова полемика по казуса, който визира най-много постоянните платци.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР