Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика

...
Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика
Коментари Харесай

Пловдивски учен с рекорден брой награди “Питагор”

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, началник на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „ Стефан Ангелов “ към Българска академия на науките и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология ” в Центъра за върхови достижения по растителна систематична биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив - бе отличен за рекорден четвърти път с премия за просвета „ Питагор “. Престижната награда  се връчва за 16-та година на изявени български учени със значими достижения по самодейност на Министерство на образованието и науката на Република България (МОН).
Прочетете още
По време на тазгодишната публична гала проф. Георгиев бе почетен с премия за " Утвърден академик в региона на науките за живота и медицината ", която му бе връчена по време на публична гала от ръководителя на Българска академия на науките - акад. Юлиан Ревалски. 

Основен фокус в проучванията на научния екип, управителен от проф. Георгиев, са областите на затлъстяването и дълголетието. Основен метод в научните проучвания е задълбоченото молекулярно проучване на връзката сред основни сигнални пътища при затлъстяване и дългоденствие в разнообразни биологични системи с използването на модерни omics подходи (вкл. транскриптомика и метаболомика).

„ С моя екип изследваме въздействието на няколко естествени молекули върху процеса на затлъстяване, които дават забавни и обещаващи резултати за забележителен прогрес в битката със затлъстяването. Световните сатистики сигнализират, че затлъстяването се трансформира със заплашителни темпове в социално-значимо заболяване, което утежнява общото здравословно положение и качеството на живот на хората и има своите стопански последствия. Иновативният теоретичен метод в проучванията ни е в това, че използваме жив моделен организъм, който не предстои на етични съображения и рестрикции. Това е нематод (червей) с научното име Caenorhabditis elegans (накратко C.elegans), чийто геном е в доста огромна степен подобен на човешкия. Предстоят забавни резултати, които ще можем да представим в близко бъдеще “, акцентира проф. доктор Милен Георгиев.

За последните пет години резултатите от научната работа на проф. Милен И. Георгиев са систематизирани в 72 научни изявления с общ импакт фактор 668, една книга и една глава в книгата. От 2020 година насам, българският академик е класиран от Stanford University измежду топ 2% на най-цитираните учени в света за всички дисциплини.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР