Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес,

...
Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес,
Коментари Харесай

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши учебни заведения в България не отвориха порти през днешния ден, в осъществяване решението на Общото заседание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се единствено действия с наложителен темперамент, макар че служебното държавно управление отпусна общо 80 млн. лева, а синдикатите анулираха свои митинги.

" Затворените порти не са единствено поради възнагражденията. Исканията ни са по-широки и обхващат генерирането на дълготрайна, целеположена политика в региона на висшето обучение, за прекъсване на практиката за използване ограничения на парче ", разяснява пред БНР-Радио София проф. доктор Миглена Темелкова - ръководител на Съвета на ректорите. 

По думите ѝ, през последните години у нас се предприемаха голям брой начинания за промяна във висшето обучение, само че не се реализираха заложените цели. 
Проф. Темелкова уточни, че до 2021 година университетите бяха подтиквани с повишение качеството на образование да покачват таксите на студентите. През 2024 година доживяхме да чуем: „ Край, няма да събирате такси “. Това, съгласно нея, е липса на последователност. 

" Сега би трябвало да чакаме държавата да осребри качествения артикул, който произвеждаме. Липсва политика и ангажимент от страна на страната, които да заздравяват релацията сред образованието и бизнеса. Много постоянно фирмите дофинансират възнаграждението на специалистите, които влизат в образованието ", добави още проф. Темелкова.

Според ръководителя на Съвета на ректорите отпуснатите към 80 милиона ще решат само казуса със заплатите в университетите, и то отчасти. На шествията за 24 май академичната общественост ще бъде с протестни лентички.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР