Между 1206г. и 1368г. една неясна група централноазиатски номади изниква

...
Между 1206г. и 1368г. една неясна група централноазиатски номади изниква
Коментари Харесай

Чингис хан и монголската империя

Между 1206г. и 1368г. една неразбираема група централноазиатски номади изниква в равнините и се основава една от най-големите империи в света – Монголската империя. Водени от техния „ океански лидер “ Чингис хан (Chinggis Khan), монголците ще владеят територия на повърхност над 24 000 000 квадратни километра от Евразия. Постигат всичко това на гърбовете на здравите си дребни коне.

Монголската империя е цялостна с вътрешни безредици и революция, макар че ръководството остава тясно обвързвано с първичната кръвна линия на хана. И въпреки всичко империята съумява да продължи да се разраства близо 160 години преди упадъка си, запазвайки властта в Монголия до края на 1600 година.

 

Ранната монголска империя

Времето преди 1206г. един локален родов водач на име Темуджин желал просто да обезпечи оцеляването на дребната си група. Малко по-късно „ курилтай “ (общо заседание на монголски или тюркски кланове) го прогласяват за водач на всичките племена. Така се ражда Чингис хан и Монголската империя.

Неговата харизма и нововъведения в правораздаването и организацията му дават инструментите за разширение на империята си със забележително движение. Скоро той се насочва против прилежащите нации Юрхен и Тангут в Северен Китай.

Въпреки това не наподобява да има упоритостите да превзема света. Но през 1218г. се случва нещо изненадващо – Шахът на Хорезъм конфискува комерсиалните артикули на монголската делегация и екзекутира монголските посланици.

Ядосани от тази засегнатост от владетеля на настоящия Иран, Туркменистан и Узбекистан, Монголската империя, водена от Чингис хан, форсира на запад, елиминирайки всякаква опозиция. Тъй като монголците са номадски племена, обичайно водят бързи борби.

Въпреки това имат богат опит и владеят разнообразни техники за обсаждане на огромни градове. Те са добити основно по време на нападенията си против Северен Китай. Тези умения им оказват помощ извънредно доста по време на цялата си акция в Централна Азия и Близкия изток.

При Чингис хан монголската империя се разраства и обгръща Централна Азия, елементи от Близкия изток, а на изток стига границите на Корейския полуостров. Сърцевините на Индия и Китай, дружно с корейското кралство Корьо, обаче, остават непревзети към този миг.

През 1227г. Чингис хан умира, оставяйки империята си разграничена на четири ханства, които ще бъдат ръководени от неговите синове и внуци. Това са ханството на Златната Орда в Русия и Източна Европа, Илханатът в Близкия изток, Чагатайското ханство в Централна Азия и Ханството на Великия хан в Монголия, Китай и Източна Азия.

След Чингис хан

През 1229г. „ курилтай “ избира Угедей, третия наследник на Чингис хан, за собствен правоприемник. Новият популярен хан продължава разширението на територията на монголската империя във всички направления. В същото време основава нова столица: Каракорум.

В Източна Азия през 1234г. от власт пада северната династия Джин в Китай, която е етнически Юрхен. Южната династия Сон обаче оцелява. Ордите на Угедей хан през това време водят войни в Източна Европа.

Въпреки че Чингис хан основава Монголската империя и слага мощно начало, неговите синове и внуци не стопират да уголемяват въздействието и владението на империята.

Успяват да завладеят градовете-държави и княжества Рус (сегашна Русия, Украйна и Беларус), в това число и огромният град Киев. На юг монголците завладяват Персия, Грузия и Армения до 1240г.

През 1241г. Угедей хан умира, като краткотрайно стопира инерцията на монголците в техните завоевания на Европа и Близкия изток. Заповедта на Бату хан бе да се нападна Виена, когато научава новината за гибелта на Угедей хан. Това разколебава лидера.

По-голямата част от членовете на монголското благородническо семейство се подреждат след Гуюк Хан, наследник на Угедей хан. Въпреки това чичо му, Бату хан, отхвърля да свика „ курилтай “ за провъзгласяването на идващия водач. Повече от четири години великата Монголска империя остава без „ популярен “ хан.

 

Ограничаване на гражданската война

Накрая, през 1246г. Бату хан се съгласява на избора на Гуюк хан, своя племеник, за новия водач. Взема това решение в опит да се предотврати идната революция, която би раздрусала основите на империята.

Само две години по-късно, през 1248г., Гуюк хан умира или от алкохолизъм, или от отравяне, според от това в кой източник имаме вяра. За следващ път императорското семейство би трябвало да избере правоприемник всред всички синове и внуци на Чингис хан и да реализира консенсус в цялата им разпростираща се империя.

Отново със закъснение, „ курилтай “ от 1251г. публично избира за нов водач Монгке хан, внук на Чингис и наследник на Толуй.

По-скоро бюрократ, в съпоставяне със своите прародители, Монгке Хан отстранява доста свои братовчеди и техни последователи от държавното управление. Чрез тези дейности новият водач цели да консолидира личната си власт и реформира данъчната система. Той също по този начин прави броене в границите на империята сред 1252г. и 1258г.

Въпреки това при Монгке хан монголците не престават разширението си в Близкия изток, като в това време се пробват да завладяват и китайската династия Сон.

Монгке хан умира през 1259г., до момента в който води акция против династия Сон и още един път монголската империя се нуждае незабавно от нов водач.

Докато имперското семейство разисква приемствеността, войските на Хулагу хан, които смазаха „ хашшашините “ и разграбиха столицата на мюсюлманския халиф в Багдад, срещат проваляне в ръцете на египетските „ мамлюци “ в „ борбата при Айн Джалут “.

Монголците в никакъв случай по-късно не възобновяват експанзионния си блян на запад.

 

Гражданската война и възходът на Кубилай хан

Този път монголската империя се спуска в революция. Един от внуците на Чингис хан, Кубилай хан, съумява да вземе властта. Той побеждава братовчед си Арик Боке през 1264г. след упорита война и завзема контрола на империята.

През 1271г. великият хан основава династията Юен в Китай и уверено потегля към окончателното премахване на китайската династия Сон.

Последният император на Сон се предава през 1276г., отбелязвайки успеха на Монголия над цялостен Китай. След продължителни борби и дипломатическо въздействие Корея е принудена да стане васал на династия Юен, основана и ръководена от монголците.

Кубилай хан оставя ръководството на западната част от своето царство в ръцете на своите родственици, а самият той се концентрира върху експанзията в Източна Азия. Той нападна Бирма, Анам (северен Виетнам), Чампа (южен Виетнам) и полуостров Сахалин. Всички те най-после са принудени също да станат васали на монголската династия в Китай.

В най-успешните си години Монголската империя е направлявала територия с повърхност над 24,000,000 квадратни километра.

Въпреки това, скъпите му акции в Япония както през 1274г. и 1281г., по този начин и в Ява (днешна Индонезия) през 1293г. претърпяват крушение.

При Илханатa в Бликия изток новият монголски лидер Газан хан приема исляма. Избухва война сред Чагатайското ханство в Централна Азия и Илханата, подсилен от Юен.

През 1312г. владетелят на Златната Орда, хан Узбек, също мохамеданин, възобновява монголските цивилен войни.

До 1330-те монголската империя върви към разпад.

 

Разпадът на империята

През 1335г. монголците губят контрола над Персия. „ Черната гибел “ минава през Централна Азия по монголските търговски пътища, изтривайки от картата цели градове. През това време корейското кралство Корьо си връща управлвнието през 1350-те. През 1369г. Златната Орда губи Беларус и Украйна на запад.

Междувременно, Чагатайското ханство се разпада също, а локалните военачалници съзряват опцията всеки да вземе парче територия, с цел да запълнят създалата се празнина.

Най-фаталното от всички събития е, че през 1368г. династията Юан губи ръководството в Китай. Новата ръководеща китайска династия се назовава Мин, основана от главната етнически група в страната „ хан “.

Потомците на Чингис Хан не престават да ръководят в самата Монголия до 1635г., когато са победени от манджурите. Така една от най-големите империи в историята на света се разпада през 14-ти век по-късно над 160 години битие.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР