Между 1200 и 3000 европейци, които се бият на страната

...
Между 1200 и 3000 европейци, които се бият на страната
Коментари Харесай

Доклад на ЕК: Очаква се 3000 бойци на Ислямска държава да се върнат в Европа

Между 1200 и 3000 европейци, които се бият на страната на " Ислямска страна ", се чака да се завърнат в Европа, откакто през последните месеци терористичната организация е подложена на мощен боен напън в Ирак и Сирия. Част от тях даже към този момент са се завърнали, се споделя в отчет на Европейската комисия, заяви Българска национална телевизия.
Мрежата за информираност по въпросите на радикализацията (RAN) е основана през 2011 година от Европейската комисия за продан на хрумвания, познания и опит в битката с радикализацията и екстремизма. В последния си отчет мрежата предизвестява страните членки на Европейски Съюз да се готвят за възходящ брой завръщащи се бойци, които през последните години са се били за " Ислямска страна ".
Според специалистите сред 2011 и 2016 година 42 000 чужденци от 120 страни са били част от " Ислямска страна ". 5000 от тях идват от Европа, като страните с максимален брой бойци в Сирия са Германия, Франция, Белгия и Англия. Граждани на Австрия, Дания, Финландия, Италия, Холандия, Испания и Швеция също са се включили към терористичната организация.
Според отчета завръщащите се в Европа са две групи. Първите са отпътували по филантропични аргументи, с цел да се бият против режима на Асад. Те са завръщат разочаровани и се изключително рискови. За разлика от втората група - бойци, отпътували по идеологически и религиозни аргументи. Експертите предизвестяват, че точно те могат да провеждат нови терористични актове при завръщането си.
Експертите на Еврокомисията поучават управляващите да работят бързо и да преценят самостоятелно до каква степен рисков е всеки завръщащ се от Сирия войник. Част от тях пътуват към Европа дружно с дамите и децата си. Повечето от децата, родени пред последните години, в зоните на боевете нямат актове за раждане и документи за идентичност. Най-популярният път за връщане към Европа е през Турция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР