Между 10 и15% са поскъпнали лекарствата без лекарско предписание. При

...
Между 10 и15% са поскъпнали лекарствата без лекарско предписание. При
Коментари Харесай

С 10-15% поскъпнали лекарствата без лекарско предписание

Между 10 и15% са поскъпнали медикаментите без лекарско наставление. При предписаните медикаменти, които са по-строго контролирани, съвсем няма скок в цената, заяви Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки пред БиТиВи.

Сметката за тока на 12 аптеки за декември е скочил с 30 000 лева По думите му скокът в цените на електрическата енергия затруднява по-малките аптеки, които са с по-малки благоприятни условия и разчитат на продажбата на контролирани медикаменти.

Процесът на повдигане на цените стартира още от ноември предходната година и той се дължи на увеличение на цените от производителите, което се дължи на увеличението на разноските при тях и това докара до това, че множеството медикаменти без лекарско наставление са увеличени, означи Николай Костов.

По-скъпи са най-често купуваните и познати медикаменти - за кашлица, за хрема, прахчета за настинка и грип, артикули за болежка, добави Костов.

По думите му най-голямо е нарастването в козметиката - добавки и артикули, които са нерегулирани сред 2-3%. Рядко е до 15%, при тези, които са с насъбрана инфлация от 2 години.

При предписаните медикаменти съвсем не е допустимо да се вдигне цената, тъй като тя зависи от Съвета по цени, там нещата са по-тежко контролирани, има дори няколко медикаменти, които са поевтинели, сподели още Николай Костов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР