Междинно изявление относно ваксините срещу COVID-19 в контекста на разпространението

...
Междинно изявление относно ваксините срещу COVID-19 в контекста на разпространението
Коментари Харесай

СЗО съветва за актуализация на ваксини за настоящи и бъдещи Covid предизвикателства

Междинно изказване по отношение на имунизациите против COVID-19 в подтекста на разпространяването на вид Омикрон SARS-CoV-2 от Техническата консултативна група на СЗО по отношение на състава на имунизациите против COVID-19 (TAG-CO-VAC).

Техническа консултативна група по отношение на състава на имунизациите против COVID-19 (TAG-CO-VAC) преглежда и прави оценка последствията за публичното здраве от зараждащите разновидности на угриженост (VOC) на SARS-CoV-2 върху успеваемостта на имунизациите против COVID-19 и да даде рекомендации на СЗО по отношение на състава на имунизацията против COVID-19, в случай че е належащо.

В подтекста на разпространяването на Омикрон, TAG-CO-VAC упорства за по-широк достъп в международен мащаб до актуалните ваксини против COVID-19 за първоначални серии и бустерни дози , с вярата, че това също смекчава появяването и въздействието на нови разновидности на угриженост.

TAG-CO-VAC предизвиква разработчиците на ваксини да събират данни в дребен мащаб за широчината и величината на имунния отговор за моновалентни и мултивалентни ваксини - тези данни ще бъдат взети поради в по-широка рамка за взимане на решения по отношение на състава на имунизацията от TAG-CO-VAC.

От появяването си, вирусът SARS-CoV-2 продължава да се развива и СЗО дефинира пет разновидността като SARS-CoV-2 разновидности на угриженост (VOC) към днешна дата - а точно Alpha, Beta, Gamma, Delta и Omicron - заради техните влияние върху предаването, тежестта на болестта или способността за имунно бягство. Докато разновидността Омикорн се популяризира бързо по света, се чака еволюцията на SARS-CoV-2 да продължи и е малко евентуално Omicron да е последният VOC .

TAG-CO-VAC създава рамка за разбор на доказателствата за зараждащи разновидности на угриженост в подтекста на критерии , които биха провокирали рекомендация за смяна на състава на ваксиналния вариант против COVID-19 и ще поучава СЗО по отношение на обновените сформира на имунизациите, в случай че е належащо. Тази рамка регистрира световното разпространяване и предаване, клиничната тежест, генетичните, антигенните и фенотипните характерности на ЛОС, в това число потенциала за имунно бягство и оценките на успеваемостта на имунизацията.

Тъй като СЗО класифицира разновидността Омикорн като VOC на 26 ноември 2021 година, TAG-CO-VAC се среща постоянно, с цел да прегледа доказателствата по отношение на характерностите на разновидността. Това изказване отразява актуалното схващане за последствията от появяването на разновидността върху актуалните ваксини против COVID-19 и дава настоящата позиция на TAG-CO-VAC по отношение на вариантите за ваксини за бъдещето .

С наличните ваксини против COVID-19 настоящият фокус остава върху намаляването на тежките болести и смъртността , както и върху отбраната на здравните системи. Ваксините, които са в лист на СЗО за незабавна приложимост в няколко платформи за ваксини, обезпечават високо равнище на отбрана против тежки болести и гибел. За разновидността Омикорн мутационният профил и предварителните данни демонстрират, че успеваемостта на имунизацията ще бъде понижена против симптоматично заболяване, само че е по-вероятно отбраната против тежко заболяване да бъде непокътната . Необходими са обаче повече данни за успеваемостта на имунизацията, изключително против хоспитализация, тежко заболяване и гибел, в това число за всяка платформа за ваксини и за разнообразни дозирани ваксини и продуктови режими.

TAG-CO-VAC поддържа незабавен и необятен достъп до актуалните ваксини против COVID-19 за предпочитаните популации по света, с цел да обезпечи отбрана против тежки болести и гибел в международен мащаб и за намаляване на появяването и въздействието на нови разновидности на угриженост посредством понижаване на тежестта на инфекцията. На процедура, до момента в който някои страни може да предлагат бустерни дози ваксина, непосредственият приоритет за света е ускоряването на достъпа до първичната ваксина , изключително за групите с по-голям риск от развиване на тежко заболяване.

С доставките в непосредствен и средносрочен проект на наличните ваксини, нуждата от еднакъв достъп до ваксини в другите страни за реализиране на световните цели на публичното здраве, програмни съображения, в това число търсенето на ваксини и еволюцията на вируса, тактика за имунизация, основана на многократни бустерни дози от истинския състав на имунизацията е малко евентуално да бъде подобаващ или резистентен.

TAG-CO-VAC смята, че имунизациите против COVID-19, които имат мощно влияние върху предварителната защита на инфекцията и предаването, в допълнение към предотвратяването на тежки болести и гибел, са нужни и би трябвало да бъдат създадени . Докато не бъдат налични такива ваксини и до момента в който вирусът SARS-CoV-2 се развива, съставът на актуалните ваксини против COVID-19 може да се наложи да бъде обновен , с цел да се подсигурява, че имунизациите против COVID-19 не престават да обезпечават предложените от СЗО равнища на отбрана против зараза и заболяване, в това число Омикорн и бъдещи разновидности .
 Pfizer с съответна ваксина за Омикрон и циркулиращи разновидности през март
Pfizer с съответна ваксина за Омикрон и циркулиращи разновидности през март

Moderna също създава, търсенето е огромно, държавни управления желаят да са подготвени за имунизация

TAG-CO-VAC прегледа смяна в състава на имунизациите: да подсигурява, че имунизациите не престават да дават отговор на критериите, открити в целевия продуктов профил на СЗО за ваксини против COVID-19, в това число отбрана против тежко заболяване. За възстановяване на отбраната с ваксина.

За тази цел имунизациите против COVID-19 би трябвало: да се основава на варианти, които са генетично и антигенно близки до циркулиращия(ите) вариант(и) на SARS-CoV-2; в допълнение към отбраната против тежки болести и гибел, да бъдат по-ефективни в отбраната против инфекции, като по този метод понижават предаването в общността и нуждата от строги и широкообхватни ограничения за публично опазване на здравето и обществени мерки; провокират имунни отговори, които са необятни, мощни и дълготрайни, с цел да се понижи потребността от поредни бустер дози.

В сходство с този метод има доста варианти, които да се прегледат: моновалентна ваксина, която провокира имунен отговор против преобладаващия циркулиращ вариант(и), макар че тази алтернатива е изправена пред предизвикването на бързата поява на разновидности на SARS-CoV-2 и времето, належащо за създаване на модифицирана или нова ваксина; мултивалентна ваксина, съдържаща антигени от разнообразни SARS-CoV-2; pan SARS-CoV-2 ваксина, по-устойчива дълготрайна алтернатива, която дейно би била устойчива на разновидности.

TAG-CO-VAC предизвиква производителите на ваксини против COVID-19 да генерират и дават данни за успеваемостта на актуалните и характерни за Омикрон ваксини против COVID-19, в това число широчината, величината и издръжливостта на хуморалните и клетъчно медиирани имунни отговори към разновидности посредством моновалентни и/или мултивалентни ваксини. Тези данни ще бъдат прегледани в подтекста на рамката, упомената нагоре, с цел да осведомят решенията на TAG-CO-VAC, когато може да са нужни промени в състава на имунизацията. Би било значимо производителите на ваксини да подхващат стъпки в кратковременен проект за създаването и тестването на ваксини с преобладаващи циркулиращи разновидности и да споделят тези данни с TAG-CO-VAC и други съответни експертни комитети на СЗО. Производителите на ваксини също се предизвикват да дават такива данни за всевъзможни нови и необятно реактивни SARS-CoV-2 ваксини, които са създадени.

TAG-CO-VAC ще продължи да прави оценка доказателствата по отношение на преобладаващите циркулиращи разновидности във връзка с свойствата на разпространение/преносимост, клинична тежест (вирулентност), генетични, антигенни и фенотипни характерности, в това число потенциал за имунно бягство и оценки на успеваемостта и въздействието на имунизациите и информация, предоставена от производителите. След това TAG-CO-VAC ще посъветва СЗО по отношение на състава на ваксиналния вариант против COVID-19, който евентуално може да бъде създаден или като моновалентна ваксина с доминиращ циркулиращ вид, или като мултивалентна ваксина от разнообразни разновидности.

Справянето с предизвикването да се подсигурява производството на допустимо най-хубавите ваксини в точния момент изисква непрестанен продан на информация и съдействие сред СЗО и нейните експертни групи, TAG-CO-VAC, регулаторните органи и производителите на ваксини против COVID-19. СЗО, от името на своите държави-членки, се ангажира да улесни този развой .

Това изказване и неговите изводи ще бъдат обновени от TAG-CO-VAC, когато данните станат налични. Функциите на TAG CO VAC са: Да направи рекомендации към СЗО по отношение на методите за оценка на въздействието на Вариантите на угриженост (VOC) върху ваксините; Обобщава наличните доказателства за резултата на разновидностите върху имунизациите, в това число, само че освен, успеваемостта на ваксините; Препоръчва на СЗО нужни акомодации (ако има такива), тъй че имунизациите да продължат да обезпечават безвредно предложените от СЗО равнища на отбрана против. Отчитат демографските данни на популацията и имунитета от предходна ваксина или зараза.
 СЗО вещае над 50% от европейците да се заразят с Омикрон през идващите два месеца
СЗО вещае над 50% от европейците да се заразят с Омикрон през идващите два месеца

Над 7 млн. новозаразени с вируса единствено през първата седмица на 2022-а
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР