Механизмите на всяка една травма се развиват по различен начин,

...
Механизмите на всяка една травма се развиват по различен начин,
Коментари Харесай

Цветелина Цекова: Осъзнаването е труден и болезнен процес за всеки зависим

Механизмите на всяка една контузия се развиват по друг метод, само че стартират от едно и също място – от избрана контузия. Зависимостта е бягство. Това сподели в предаването " Денят на фокус “ на Радио  " Фокус “ писателят Цветелина Цекова, създател, човек минал през прочувствената взаимозависимост, цигарите и алкохола

Зависимите бягат от себе си и действителността, като зависимостите могат да бъдат преодолявани и заменяни с други. Затова е мъчно за тях да излязат от този циничен кръг сами, без помощта на експерт, изясни тя. " Най-лесно това става с терапия. Осъзнаването е сложен и мъчителен развой за всеки човек, който се намира в обстановка на взаимозависимост. За да е стигнал до такава обстановка, има дълбоки контузии в себе си, които не са отработени “, сподели Цветелина Цекова.  

Самата тя е имала прочувствена взаимозависимост към човек, който не е бил подобаващият сътрудник. " Това може би беше първата демонстрация на този вид схващане, което аз имах като човек с контузии от детството. Макар че осъзнаваш, че това, което ти се случва, ти вреди и е рисково, ти не можеш да се откъснеш поради контузиите, които имаш в себе си. Мозъкът ти работи по напълно друг метод и е доста мъчно за хората да схванат за какво един човек би стоял в токсична връзка, в случай че не е благополучен. То е като всяка друга взаимозависимост и е извънредно мъчно човек да се откъсне “, изясни Цветелина Цекова.  

Първата стъпка към решение на казуса със зависимостта е да признаеш, че имаш подобен и да потърсиш помощ. " Зависимите хора са заболели и тъжни и би трябвало да подхождаме с доста огромно схващане към тях, по никакъв метод да не ги съдим. За да станат подвластни, сигурно контузиите им са дълбоки. Тези хора имат потребност да бъдат разбрани, имат потребност от поддръжка. Да ги караш да се усещат отговорни за това, че са подвластни, е същото като да ги накараш болен човек от някаква тежка болест да се усеща отговорен за това, че е болен “, изясни тя. 

По думите й, когато фамилната среда, в която се отглежда дете, е болна и нездравословна, заплахата то да порасне като подвластен възрастен човек е огромна. " Най-добрият метод да предпазим децата си е да им осигурим здравословна фамилна среда, т.е. среда, в която се усещат сигурни, спокойни, в която не се опасяват. Това е първата крачка към това да имаме прочувствено здрави деца, които няма да компенсират със взаимозависимост, заради простата причина, че няма да имат контузии, от които желаят да избягат “, посъветва Цветелина Цекова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР