Механизмът за разследване на главния прокурор влезе за обсъждане в

...
Механизмът за разследване на главния прокурор влезе за обсъждане в
Коментари Харесай

Без нито един глас „против“: депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

Механизмът за следствие на основния прокурор влезе за разискване в пленарна залата. Това се случи, след като през вчерашния ден депутатите от Правната комисия утвърдиха на първо четене измененията. Със 191 гласа „ за “ законопроектът на Крум Зарков беше гласуван на първо четене. Против нямаше, а 33-мата народни представители от „ Възраждане “ гласоподаваха с „ въздържал се “.

С измененията се планува самостоятелен арбитър да проверява шефа на държавното обвиняване при вероятно осъществено закононарушение.

„ Твърде доста време се ръководи системата с тъга до безкрайност. Чувам още закани и обвинявания, само че това е ново начало за прокуратурата. Защото, в случай че има един човек, за който върховенството на закона не важи, значи не важи за никого. И аз съм признателен, че това е един от първите закони, които се преглеждат ”, съобщи правосъдният министър Крум Зарков.

Зарков напомни, че планът е поради над 80 неоправдателни каузи в Страсбург и въпросът е от 2009 година, когато България беше наказана по делото „ Колеви “. В него се споделя, че няма ефикасен механизъм за следствието на основния прокурор у нас.

„ Оттогава са правени доста опити този проблем да бъде решен – някои откровени, други не толкоз “, сподели още Зарков. Той напомни още, че писането на плана е почнало от държавното управление на Кирил Петков.
Надежда Йорданова от „ Продължаваме промяната-Демократична България ” изрази вяра, че това е „ глътка пресен въздух за прокуратурата и е част от пътя ни към Шенген ”. По думите ѝ промяната е нужна, с цел да нямаме повече основни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев.

„ Ако господин Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата система той заслужава да стане президент или най-малкото министър-председател ”, разяснява Радомир Чолаков от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР