Мегапожарите са изключително опустошителни, но тези микроби процъфтяват в тяхЗнаем,

...
Мегапожарите са изключително опустошителни, но тези микроби процъфтяват в тяхЗнаем,
Коментари Харесай

Мегапожарите са изключително опустошителни, но тези микроби процъфтяват в тях

Мегапожарите са извънредно опустошителни, само че тези микроби процъфтяват в тяхЗнаем, че съществуват организми, които са извънредно издръжливи, които могат да оцелеят в космоса или в най-дълбоките глъбини на планетата. Група микроби обаче, разпознати в ново проучване, несъмнено изпъкват над всички останали.

Изследването разказва гъби и бактерии, които освен, че претърпяват мегапожара от 2016 година в Собъринс крийк, Калифорния, само че и процъфтяват вследствие на него. Ако успеем да отговорим на въпроса „ Как тъкмо се случва това? “, бихме могли да подпомогнем напъните за възобновяване на районите, наранени от опустошителните пожари.

Допълнителен разбор разкрива, че микробите, които безусловно се вкопчват в живота и след това даже процъфтяват, са генетично свързани. Подобни изобретение би могло да хвърли повече светлина върху метода, по който тези форми на живот съумяват да преживеят пожарите.

Микробите, извлечени от обгорената от пожара почва. Източник: Jenna Maddox/UCR

„ Те споделят адаптивни характерности, които им разрешават да откликнат на огъня, и това усъвършенства нашата дарба да предсказваме кои микроби ще реагират – било то позитивно или негативно – на събития от този вид “, споделя микологът Сидни Гласман от Калифорнийския университет в Ривърсайд.

Първите почвените проби са взети през 2013 година от сектор, в който учените изследват неочакваната гибел на дъбови дървета. Впоследствие те са съпоставени с проби, взети директно след пожара през 2016 година Не всички сектори са наранени от пожара. Ето за какво екипът даже разполага с „ контролно “ място за съпоставяне.  

Като цяло експертите откриват до 70 % спад в разнообразието на видовеге гъби, до момента в който бактериалните типове падат с до 52 % на проба. Някои бактериални групи обаче, в това число актинобактериите (които подкрепят разграждането на растителния материал) и фирмикутите (които подкрепят растежа на растенията и контролират патогените), процъфтяват.

Що се отнася до гъбите, експертите откриват, че сензитивната на топлота Basidioascus се е нараснала доста. Тя разгражда разнообразни съставни елементи на дървото, в това число лингин (здравата част от растителните клетъчни стени, която поддържа формата им и ги предпазва).

Penicillium също се оправя сносно в огъня и в този момент екипът си е сложил за цел да откри по какъв начин тези разнородни микроби са нараснали броя си. Най-вероятно другите типове са употребявали разнообразни способи.

„ Penicillium евентуално се е възползвал от храната, отделена от некромасата (или „ мъртвите тела “) и някои типове евентуално могат да ядат даже въглен “, споделя Гласман.

Мегапожарите са извънредно интензивни горски пожари, които унищожават огромни територии. Характеризират се по своите размери, дълготрайност, интензитет и неконтролируемост.

Понятието мегапожар е допустимо да варира сред другите райони и страни. В Европа мегапожарите са пожари, засягащи минимум 1000 хектара (2470 акра), до момента в който в Съединени американски щати и на други места като такива могат да се квалифицират пожари, които стартират от 10 000 хектара (24 710 акра)

Изследване на NASA от 2019 година уголемява дефиницията за мегапожар, като интегрира голям брой фактори: „ С световното стопляне и съвсем цялостен век на политика по недопускане на пожари, горските пожари през днешния ден са станали доста по-екстремни като размери, катастрофичност, трудност на държанието и резистентност на потушаване. Такива пожари е станало всекидневно да се назовават мегапожари и в историческите си вариации доближават до крайности. “

Съгласно едно наблюдаване, направено през 2019 година, единствено 3% от всички пожари на планетата доближават до статут на мегапожари, само че при все че предизвикват повече от 50% от унищожените земни площи.

През последните години, няколко пожара доближават над един милион акра, трансформирайки се всъщност в така наречен гигапожари. В това число влизат Пожарът в националния парк Йелоустоун от 1988 година в Монтана и Айдахо, при който изгарят 1,58 милиона акра; пожарът в комплекса Тейлър в Аляска, при която изгарят 1,3 милиона акра през 2004 година, пожарите, унищожили 1,5 милиона акра в австралийските щати Виктория (щат) и Ню Саут Уелс през 2020 година и пожарите в Калифорния през 2020 година.

Следващата цел на откривателите е да открият по какъв начин тези тактики за оцеляване на гъбите и микробите могат да бъдат приложени към напъните за възобновяване на горите.

„ Малко евентуално е растенията да могат да се възстановят от тези мегапожари без благотворното въздействие на гъбите, които доставят корените с питателни субстанции, или на бактериите, които трансформират спомагателния въглерод и азот в обгорената от пожара почва – споделя Гласман – За да могат нашите възстановителни старания да бъдат сполучливи, би трябвало да научим повече за тези микроби. “

Изследването е оповестено в Molecular Ecology.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР