Медресето Гази Хюсрев бей, едно от най-ценните османски наследства, разположено

...
Медресето Гази Хюсрев бей, едно от най-ценните османски наследства, разположено
Коментари Харесай

Медресе в Сараево функционира неспирно от 487 години

Медресето " Гази Хюсрев бей ", едно от най-ценните османски наследства, ситуирано в историческия квартал Башчаршия, сърцето на Сараево, обезпечава непрестанно обучение макар всички войни и компликации, през които е минало, съобщи Анадолската организация.


В медресето, издигнато от каменоделци, доведени от град Дубровник в южната част на Хърватия, се организират както научни, по този начин и религиозни уроци.

Историческото медресе, което не затваря вратите си за образование в Сараево, което е под блокада по време на войната в страната през 1992-1995 година, събира учениците си под своя покрив през сложните военни години и продължава образованието без спиране по време на комунистическа Югославия.

Менсур Керла, заместник-директор на историческото медресе, изясни смисъла на институцията.

" Можем да кажем, че медресето е минало през разнообразни интервали и разнообразни обществени и политически системи в историята, приспособило се е към условията и потребностите на обществото и региона, в който действа, а също по този начин съществува дружно с Босна и Херцеговина и нейния народ “, сподели Керла.

Изтъквайки, че медресето е било очевидец на Първата и Втората международна война, както и на войната, която се води в страната през 1992-1995 година, Керла съобщи, че към 100 от учителите и учениците на медресето са жертвали живота си за родината в последната война.

" Медресето Gazi Hüsrev Bey е известно със своите завършващи възпитаници. Ние се гордеем с всички наши ученици. Можем да кажем, че нашите ученици от медресето работят по целия свят. Въпреки че се счита, че в медресето идват единствено тези, които желаят да учат във Факултета по ислямски науки, вследствие на нашия разбор някои от нашите възпитаници учат ислямски науки. Разбрахме, че множеството от тях не престават образованието си във факултета, само че множеството от тях приключват образованието си в разнообразни факултети както в Босна и Херцеговина, по този начин и в чужбина “, сподели заместник-директорът на историческото медресе.

Започнал да получава обучение в медресето Gazi Hüsrev Bey през 2000 година, Керла твърди: " Медресето е учебно заведение, което продължава през целия живот. Най-добрите другарства, които съм основал в живота си, са от годините на медресето “.

Заместник-директорът означи, че от основаването си през 1537 година до момента медресето е дало хиляди ученици, и съобщи, че 112 възпитаници ще завършат образованието си в медресето с церемонията по дипломирането, която ще се организира тази година.

" Тази постройка е издигната за тези, които търсят науката и любовта към Бога посредством молебствия “, твърди той.

Медресето, което се е трансформирало в най-утвърденото образователно заведение в Босна и Херцеговина, е измежду главните желания на босненските фамилии, защото в него се преподават британски, арабски и турски език.

Гази Хюсрев бей, който през първата половина на XVI в. е шеф на османския санджак в Босна и Херцеговина в продължение на 20 години, е една от най-важните фигури в урбанизацията на Сараево, който по това време е непретенциозен град, с издигнатите от него джамии, медресета, библиотеки, часовникови кули, базари, ханове и магазини.

В документите в архивите на фондация " Гази Хюсрев бей " се показва, че медресето е издигнато от Гази Хюсрев бей в памет на майка му Селчук Хатун.

Медресето, известно още като " Медресето Куршунлу " поради оловния си покрив, е и учебен център, в който са се обучавали доста значими религиозни водачи и държавници.

На вратата на историческото медресе е изписано: " Тази постройка е издигната за тези, които търсят просвета и обич към Бога посредством молебствия. Гази Хюсрев, бранителят на религията, е източник на благосклонност и горделивост на справедливостта ".

Докато Иса Бей Ишакоглу, първият санджак на Османската империя в Босна, е разказан като " създател на Сараево ", Гази Хюсрев бей е записан в историческите документи като индивидът, оказал помощ на Сараево да се трансформира в град и търговски център.

Медресето, едно от най-важните творби, оставени на Сараево от Гази Хюсрев бей, продължава да бъде историческо удостоверение със своите 487 лета./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР