Медийното отразяване по време на предизборната кампания е било съсредоточено

...
Медийното отразяване по време на предизборната кампания е било съсредоточено
Коментари Харесай

Международните наблюдатели разкритикуваха медийното отразяване на изборната кампания

Медийното отразяване по време на предизборната акция е било концентрирано върху служебния кабинет и президента и рецензията им към съответни партии, като по този метод тези партии са били показани в отрицателна светлина. Това са част от заключенията на интернационалните наблюдаващите на изборите, които бяха показани в понеделник.

Над 150 представители на Службата за демократични институции и права на индивида (СДИПЧ) на Организацията за сигурност и съдействие в Европа бяха в България, с цел да следят изборния развой.

В предварителния си наблюдаващите означават, че в обичайните медии е имало единствено стеснен надзор над претендентите в изборите, а нито публичните, нито частните медии са съумели да проведат спор сред водещите претенденти.

" По този метод гласоподавателите бяха лишени от опцията да създадат директно съпоставяне сред всички водещи участници, което заплаши открития политически спор ", се споделя в заключенията на наблюдаващите.

" Информационните бюлетини в най-гледаното време бяха съсредоточени върху служебния кабинет и президента, чиито сериозни изказвания постоянно представяха в неподходяща светлина партиите, които те упрекваха за настоящите социалноикономически проблеми ", написа още в отчета на СДИПЧ.

Освен това оттова обръщат внимание на обстоятелството, че от юли 2022 година Българска национална телевизия е под управлението на изпълняващ длъжността общоприет шеф, който не е преизбиран след приключването на неговия мандат. Става въпрос за Емил Кошлуков , който не беше избран отново за нов мандат, само че Съветът за електронни медии не съумя да избере и негов заместител.

От СДИПЧ означават, че съгласно събеседниците им " тази обстановка на неустановеност подкопава публицистичната самостоятелност на публичната телевизия и не е в сходство с интернационалните най-хубави практики за публичните медии по време на избори ".

Както и в предшните си отчети от предишните избори интернационалните наблюдаващи насочат рецензии и към " концентрацията на благосъстоятелност на медиите и симбиозата сред някои медии и политически партии ", което понижава плурализма и публичното доверие в работата на публицистите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР