Мeдицинският университет в София е изключил от програмата си за

...
Мeдицинският университет в София е изключил от програмата си за
Коментари Харесай

Бъбречните трансплантации у нас под въпрос: МУ София ги изключи от програмата си |

Мeдицинският университет в София е изключил от програмата си за следдипломно образование курса по бъбречна трансплантация. Това слага под въпрос бъдещето на бъбречните трансплантации у нас, съобщи пред OFFNews нефрологът проф. Емил Паскалев, ръководител на Българското сдружение по нефрология.

По думите му сходно е ситуацията и с часовете по диализно лекуване, които са сведени до една лекция. По мотив смяната, проф. Паскалев е изпратил писмо до ректора на МУ София акад. Лъчезар Трайков, дмн, с зов тези промени да бъдат отстранени. За тях той сезира и двете отраслови министерства – МОН и Министерство на здравеопазването.



" Нефрологията е компетентност, която включва три неразделни съществени посоки – консервативна нефрология, бъбречна трансплантация, диализно лекуване и когато един човек придобие компетентност „ Нефрология “, той би трябвало да може да работи по всички посоки, без значение от мястото, което заема. Така е по целия свят, в Европейски Съюз, във всяка естествена страна “, изясни пред OFFNews проф. Паскалев.

Каква е била програмата досега?

В план-разписанието за следдипломно образование за придобиване на компетентност по нефрология има наложителни курсове, които би трябвало да се проведат. По времето, когато проф. Паскалев е началник на Катедрата по нефрология, курсовете включват консервативна нефрология, диализно лекуване и бъбречна трансплантация. Тригодишния интервал е разграничен на 12 месеца образование по диализно лекуване, 12 месеца образование по консервативна нефрология и един месец образование по бъбречна трансплантация.

От тази година в МУ София е отстранено образованието по бъбречна трансплантация. Обучението по диализно лекуване в курсовете на преподаване е сведено до една тематика. Другото, което е доста смущаващо е, че целият научен курс на образование се води единствено от един учител, който няма никакъв теоретически и удобен опит – нито по бъбречна трансплантация, нито по диализно лекуване, твърди проф. Паскалев.

Липсват и значими високоспециализирани действия

В същия план-разписание за 2022 година са отстранени и високоспециализираните действия плазмафереза и плазмообмен, които по целия свят наложително се ползват като рутинна терапия при бъбречно трансплантирани пациенти и при някои имунни нефропатии.

„ Това образование във високоспециализираната активност е отстранено. Тоест нямаме опция да вършим законно плазмафереза, плазмообмен, което е обикновено да се реализира и се прави при трансплантираните. Това е една от водещите лечения, изключително когато има имунологични проблеми. В миг, когато разчитаме да има опция опазването на здравето у нас да се усъвършенства и се стремим да се увеличи равнището на трансплантационната интензивност, включително бъбречната, ние махаме образование и извличане на право да се работи с плазмообмен. Това значи, че университетът стопира бъдещата трансплантационна стратегия “, разяснява нефрологът.

Защо се случва това?

По думите му съществена причина за осъществените промени е фактът, че „ има ректор на МУ, който е сват на сътрудник нефролог, който не може да прави тези неща и следва правилото „ откакто аз не мога да ги върша, няма да ги вършат и другите “.



Проф. Паскалев твърди, че е схванал за измененията в план-разписанието инцидентно, след това е открил, че в него няма включен нито един професор, който знае и може да прави диализно лекуване.

„ Да кажем, че аз съм прокълнат, само че колкото и да не са съгласни или съгласни, трансплантацията постоянно е водещото лекуване и тъкмо то е отстранено! Как ще се стремим към положително развиване в опазването на здравето отсега нататък и в частта бъбречни трансплантации? Това се прави целеустремено. Това е нечовешко “, засегнат е фамозният нефролог.

Той е безапелационен, че показва мнението на цялата нефрологична общественост. Според него няма по какъв начин, в случай че по-голямата част от нефролозите работят в диализните центрове, да има единствено една лекция за диализно лекуване в четиригодишния интервал в образование.

„ Защото ние няма да можем да вършим плазмафереза, когато се постанова пациентите да бъдат лекувани. В същото време плазмафереза като профилирана активност имат невролозите, реаниматорите и сътрудниците от другите вътрешни специалности също. При нас е зачеркната. Кое не е целеустремено? “, пита професорът.

МУ София пречи, МУ Варна – оказва помощ

Медицинският университет в София е единственото образователно заведение, коeто има профилирана конструкция като Клиниката по нефрология, трансплантация и диализно лекуване в УМБАЛ „ Александровска “, само че не употребява нейния капацитет да образова студенти и специализанти. Проф. Паскалев споделя, че сега има доста добра връзка с МУ Варна, които са изявили предпочитание да обслужват трансплантирани пациенти от района.

„ Оказвам им всякаква допустима поддръжка. Подкрепям ги чисто колегиално и на свои разходи пътувам в края на седмицата, те събират пациенти, с цел да ги образовам. Имат такова предпочитание, че напряко е впечатляващо, а при нас е тъкмо противоположното. При тях няма никакви пречки от университета – тъкмо противоположното – оферират им помощ. “

Има ли персонално отношение зад измененията

„ В огромна степен. Лично е. Винаги съм бил търпелив, работя с проф. Богов (шеф на Катедра вътрешни заболявания в МУ) от дълго време и доста добре го познавам. Всеки има плюсове и минуси, само че при някои минусите са допълнително. Ще стане по този начин, че няма да можем да вършим плазмафереза, тъй като нямаме това юридическо право. А те това чакат да направя и да ми провеждат един юридически развой. В същото време пациентите ще отидат в прилежащите страни, с цел да се лекуват там “, показва нерфологът.



Какво показва статистиката

По данни на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ през 2020 година бъбречните трансплантации са осем. През 2021 година са 33, 19 от тях са от трупен донор. В листата на чакащите са регистрирани 865 души. За същия интервал страната ни е предоставила шест бъбрека по системите за продан на органи Евротрансплант и Foedus и десет на Румъния. По данни на пациентски организации пациентите на хемодиализа са над 3500.

„ В миг, когато се покачва трансплантационната интензивност в България, премахването на образованието по бъбречна трансплантация е целеустремено и отрицателно. Убеден съм в правотата си и показвам позицията на нефролозите в България в качеството си на ръководител на Българското сдружение по нефрология, единствената професионална нефрологична конструкция в страната, моля тези промени с недостойни цели да бъдат отстранени “, безапелационен е проф. Емил Паскалев.

OFFNews попита управлението на МУ София спряно ли е образованието по бъбречна трансплантация и в случай че това е по този начин, какви са претекстовете?

Оттам дадоха отговор, че Катедра „ Вътрешни заболявания “ организира образованието на студенти по тематиката „ Бъбречна трансплантация “, която е в границите на цикъл „ Нефрология “ в 4-ти курс. Тя включва два университетски часа – две лекции и едно семинарно занятие.

От МУ допълват, че Катедра „ Нефрология “ води образованията от програмата за придобиване на компетентност по нефрология , където е планувано през втора или трета година от образованието осъществяване на едномесечно образование по трансплантология, което е наложително за допускане на претендентите до изпит. В главния курс от програмата за следдипломно образование тематиката също участва.

Намален ли е броят на часовете по диализно лекуване и на какво съображение?

Програмата за образование за придобиване на компетентност по нефрология включва една година образование по бъбречно очистващи способи (хемодиализа, перитонеална диализа, плазмообмен) . Специализацията е общо 4 години, като 1 година е образование по вътрешни заболявания, а 3 години – по нефрология, което включва 2 години клинична нефрология и 1 година диализа.

При образованието на студенти, тематиката е в границите на цикъл „ Нефрология “ в 4-ти курс, като включва 2 университетски часа – 2 лекции и 1 семинарно занятие. Провежда се от Катедра „ Вътрешни заболявания “.

По мотив сигнала за изключване на плазмоферезата и плазмообмена като високоспециализирани действия от образователния проект от университета настояват, че програмата за тези действия е утвърдена през 2019 год. и не е закривана. Тя е избираем курс и не се разгласява в формалното план-разписание за курсове за самостоятелно образование на специализанти и експерти.

От университета разясняват, че научен курс по трансплантации и диализно лекуване съществува като модул в програмата за следдипломно образование, част от теоретичния курс по бъбречна трансплантация. Той се води от Катедра „ Нефрология “, в която има девет преподаватели, с присъединяване и на преподаватели от Катедра „ Вътрешни заболявания “.

В програмата за образование на студенти, за която дава отговор Катедра „ Вътрешни заболявания “, има две лекции по трансплантация и две лекции по диализно лекуване. Те се организират от двама хабилитирани преподаватели и двама асистенти от катедрата, плюс още двама асистенти от Катедра „ Нефрология “. Практическият опит на преподавателите е потвърден поради 12 сполучливи трансплантации, които са извършени единствено в последните две години от този екип, пишат от МУ София.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР