„Медицинските работници винаги са били гръбнакът на здравеопазването, но през

...
„Медицинските работници винаги са били гръбнакът на здравеопазването, но през
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов, БСП: Недопустимо е 80% от болниците в България да се намират в 5 града

„ Медицинските служащи постоянно са били гръбнакът на опазването на здравето, само че през годините доста неща се трансформираха в опазването на здравето и за жалост - не към положително.”

Това съобщи заместник-председателят на здравната комисия в Народното събрание и депутат от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов в ефир на Евроком.

По думите му Българска социалистическа партия към този момент пета година се бори с главните проблеми в опазването на здравето, част от които са остаряването на фрагментите, неналичието на медицински сестри и персонални лекари, както и неналичието на обособени специалности. „ Това подсказва, че структурата на опазването на здравето, като се изключи няколко бутикови лечебни заведения, които години наред се посочваха по малкия екран, е лишена и от своята плът”, добави още проф. Михайлов.

Социалистът увери, че доста съществено се работи за решение на казуса с броя на напускащите здравната система и съобщи, че е нужна подобаваща среда, с цел да могат тези хора да се почувстват спокойни за личните си кариери и фамилии.

„ Средната възраст на лекарите, които са в мрежата надвишава 50 години. Огромна част от сестрите, които работят в болничната мрежа и доболничната помощ са в застрашително висока възраст. Този проблем би могъл да се реши единствено с дълготрайна визия, тъй като даже едно приключено образование по медицина може да трае до 10 години”, добави още националният представител от Българска социалистическа партия.

Според проф. Михайлов няма по какъв начин за 3 месеца да бъдат решени проблемите в опазването на здравето, които са се натрупали през последните 12 години, до момента в който Борисов е управлявал страната ни. Той дефинира държанието на ГЕРБ в бранш “Здравеопазване “ като нездравословно за България.

По отношение на здравната карта националният представител от левицата сподели, че е извънредно неуместно 80% от лечебните заведения да се намират в 5 града. „ Същата тази здравна карта беше предмет на полемика, сложена доста съществено от Българска социалистическа партия, като единствена съпротива в 44-я парламент. Това отношение към опазването на здравето не е станало за последните 3 месеца, а е плод на ръководството на ГЕРБ, тъй като броят на частните лечебни заведения се разрастна неимоверно точно по тяхно време”, добави още той.

„ Трябва да бъдат основани условия и едно от нещата, за които ще настояваме е да бъде засилен значително районният принцип в опазването на здравето. Така ще бъдат основани условия за квалифицирана здравна помощ във всеки един регион”, безапелационен бе проф. Михайлов.

Мнението на социалиста за клиничните пътеки е, че те са остаряла форма на финансиране и е нужна доста деликатна оценка на цената на опазването на здравето, след което да се премине към опцията за пилотни лечебни заведения, в които посредством по този начин наречените диагностично свързани групи, да се реши казусът с финансирането.
„ Бюджетът за опазване на здравето в границите на последните 10 години е нараснал повече от 4-5 пъти и без значение от това нашето опазване на здравето е съществено неефективно”, съобщи социалистът и добави, че в България има цели райони, където човек доста мъчно може да си откри персонален доктор.
В умозаключение проф. Георги Михайлов съобщи, че би трябвало да се работи върху единна система на специализация и изрази вяра за нейното реализиране в границите на идващите няколко месеца.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР